Διχασμένες αντιδράσεις για την κλήση Κ. Καραμανλή

Γ. Καρατζαφέρης: «Είμαι οικοπεδούχος της δεξιάς πολυκατοικίας»
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010 13:07
UPD:16:31

O πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την άφιξη του στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο πριν την ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

A- A A+

Στην αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή αναφορικά με την απόφαση κλήσης του στην αρμόδια Προανακριτική Επιτροπή εστιάζεται πλέον το ενδιαφέρον γύρω από την υπόθεση Βατοπεδίου.

Η σχετική επιστολή, με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός ενημερώνεται ότι η Επιτροπή έκρινε ομόφωνα πως θα ήταν χρήσιμο να συμβάλλει και με τη δική του μαρτυρία στη διερεύνηση της υπόθεση, έχει ήδη αποσταλεί, ενώ μέχρι στιγμής το περιβάλλον του αρνείται να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο αναφορικά με την εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι τη σχετική πρόταση περί κλήσης του κ. Καραμανλή είχε διατυπώσει ο ΛΑΟΣ, έπειτα από την πρόσφατη κατάθεση της κ. Αικατερίνης Πελέκη, συμβολαιογράφου και συζύγου του κ. Γ. Βουλγαράκη, σύμφωνα με την οποία υπήρξε κεντρικός πολιτικός σχεδιασμός στην υπόθεση.

Της εισήγησης του ΛΑΟΣ υπεραμύνθηκε ο πρόεδρος του κόμματος κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση τόνισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι στο κέντρο των γεγονότων και πρέπει να προσέλθει να μιλήσει ως μάρτυρας. «Δεν μπορεί να απολαμβάνει ειδικής μεταχείρισης και δεν είναι υπεράνω του Νόμου», υπογράμμισε και υποστήριξε ότι η άρνηση του θα δημιουργήσει δεδικασμένο.

«Τα μικροπολιτικά παιχνίδια και οι σκοπιμότητες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας είναι επικίνδυνα για την Δημοκρατία μας. Δεν μπορεί να αρνηθεί τον ρόλο που επιτάσσει το ύψιστο όργανο της Δημοκρατίας. Αυτό άλλωστε απαιτεί όλη η κοινωνία», κατέληξε.

«Πρέπει να καταλάβουν επιτέλους και να γνωρίζουν διαπαντός ότι εγώ είμαι "οικοπεδούχος" της δεξιάς πολυκατοικίας, και ως τέτοιος, είμαι αμετακίνητος» υπογράμμισε εξάλλου απαντώντας στις αιτιάσεις της ΝΔ περί «συγκατοίκησης» του ΛΑΟΣ με το ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται ότι, σχολιάζοντας την απόφαση της Προανακριτικής, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ κ. Νικόλαος Δένδιας είχε δηλώσει: «Η πράσινη πολυκατοικία, με την πρωτοβουλία ενός των ενοίκων της, του ΛΑΟΣ, αποφάσισε την κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή».

Προσβλητική χαρακτήρισε σήμερα την κλήση Καραμανλή στην Προανακριτική, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Αρ Σπηλιωτόπουλος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η στάση του κυβερνώντος κόμματος κινείται στη λογική του ρεβανσισμού -για την παραπομπή από τη ΝΔ στο παρελθόν του Α. Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.

«Δεν πιστεύω, ούτε ηθικά ούτε πολιτικά, ότι οι λογικές και οι πρακτικές αυτές ταιριάζουν ούτε στο σημερινό ΠΑΣΟΚ ούτε στον Γιώργο Παπανδρέου», συμπλήρωσε.

Ενώ πάντως η απόφαση για την κλήση του κ. Καραμανλή, υπήρξε ομόφωνη, δε συνέβη το ίδιο και με τη διατύπωση του αιτήματος. Σύμφωνα με την επιστολή της Προανακριτικής ο τρόπος της κατάθεσης του πρώην πρωθυπουργού θα προσδιοριστεί από κοινού με τον κ. Καραμανλή, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης διαφώνησαν με το ύφος της επιστολής, ειδικά σε ό,τι αφορά την εξεύρεση του «προσφορότερου τρόπου» κατάθεσης του πρώην πρωθυπουργού, αντιπροτείνοντας την ίδια διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε και για την κλήση των πέντε εγκαλούμενων πρώην υπουργών.

Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Δημήτρης Τσιρώνης, συντάκτης και της επιστολής, εξηγώντας τη διατύπωση, επικαλέστηκε «λόγους αξιοπρέπειας και σεβασμού προς τη Δημοκρατία και τους θεσμούς» και σημείωσε πως «επιθυμούμε να έρθει αυτοπροσώπως, αλλά αν υπάρχουν και άλλες επιλογές, ως πρώην Πρωθυπουργός της χώρας, έχει σίγουρα την κατάλληλη νομική υποστήριξη για να τις αντιπροτείνει».

Οι βουλευτές της ελάσσονος αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Επιτροπή υποστήριξαν πως η εν λόγω διατύπωση χρησιμοποιήθηκε, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον κ. Καραμανλή να αποφύγει κατάθεσή του ενώπιον της προανακριτικής Επιτροπής, είτε στη Βουλή, είτε κατ’ οίκον, αποκρινόμενος στην κλήτευσή της με υπόμνημα.

Γ. Πεταλωτής: Η ΝΔ δε σέβεται τους θεσμούς

«Η προανακριτική επιτροπή δεν είναι ειδικό δικαστήριο. Εάν δεν κλητεύονται όσοι μπορούν να βοηθήσουν στην αποκάλυψη της αλήθειας, τότε θα πρέπει να μιλαμε για συγκάλυψη», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι από το να συγκαλύπτουμε, είναι καλύτερο να υπάρχει η τάξη και η εκφρασμένη νομιμότητα μέσα από αυτές τις επιτροπές.

Κατηγόρησε δε τη Νέα Δημοκρατία ότι δε σέβεται τους θεσμούς λέγοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει αποδείξει ότι δραπετεύει όταν δεν μπορεί να τα καταφέρει». Ακόμα και σήμερα, συμπλήρωσε, αμφισβητεί ότι υπήρχε σκάνδαλο και ζημία του δημοσίου, από το «χάρισμα» της δημόσιας περιουσίας στη Μονή Βατοπεδίου.

ΚΚΕ: Ο Κ. Καραμανλής οφείλει να πάρει θέση

«Ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να προσέλθει και να πάρει θέση» ανέφερε η γ.γ. του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας την απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου να κλητεύσει τον πρώην πρωθυπουργό.

«Δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις, ο κ. Καραμανλής πρέπει να προσέλθει, όπως ισχύει για όλους», τόνισε διευκρινίζοντας πάντως ότι «αυτό δε σημαίνει ούτε ότι τον κατηγορούμε προκαταβολικά ούτε τον αθωώνουμε».

Δημοκρατική Αριστερά: Δικομματικό παιχνίδι

Δικομματικό παιχνίδι με προφανείς στόχους για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει εν τω μεταξύ την κλήτευση του κ. Καραμανλή η Δημοκρατική Αριστερά, σε σημερινή ανακοίνωσή της. Τονίζει παράλληλα ότι στο πλαίσιο μιας θεσμικής λειτουργίας για τον έλεγχο πράξεων που αφορούν στο δημόσιο συμφέρον, ο τέως πρωθυπουργός οφείλει να προσέλθει, όπως και κάθε άλλος, ανεξάρτητα από την πολιτική του ιδιότητα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή