Με την κατάθεση του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νίκου Γκαργκάνα συνεχίστηκε σήμερα η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση των ομολόγων.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γκαργκάνας ανέφερε στην Επιτροπή ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δια του κ.Θωμόπουλου, είχε επανειλημμένα ζητήσει από τους τότε υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας την επανασύσταση της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας της Διαχείρισης της Περιουσίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών η οποία είχε αδρανοποιηθεί από το 2004.
Όπως επίσης υποστήριξαν, ο κ. Γκαργκάνας απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας αν λόγω και της λειτουργίας της ΤτΕ, ως εκκαθαρίστριας των συναλλαγών των Ταμείων σε δομημένα ομόλογα, ήταν γνωστό στους αρμόδιους της Τράπεζας ότι ξαφνικά συσσωρεύονταν ταυτόχρονα προς εκκαθάριση μεγάλος όγκος νέων δομημένων σύνθετων προϊόντων, διαφορετικών, από τα μέχρι τότε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ αρκέστηκε να πει ότι η Ειδική Επιτροπή εκείνη την περίοδο δεν λειτουργούσε και δεν είχε αρμοδιότητα ελέγχου των επενδύσεων των Ταμείων σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος παρατήρησαν ότι αν η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας λειτουργούσε κι είχε ελέγξει τα στοιχεία επενδυτικών επιλογών των διαχειριστών των ασφαλιστικών φορέων, θα είχε αντιληφθεί πως προκύπτει μείζον ζήτημα από την επιλογή επένδυσης σε νέους δομημένους τίτλους του ελληνικού δημοσίου, που αντίθετα με τις ρητές προβλέψεις του νόμου δεν αποτιμώνται στην ΗΔΑΤ. «Θα είχε έτσι έγκαιρα εφαρμόσει και εξειδικεύσει τον κανόνα της συνετούς διαχείρισης θέτοντας περιορισμούς και απαγορεύσεις προστατεύοντας τα αποθεματικά των Ταμείων από τέτοιου είδους πρωτόγνωρες και επικίνδυνες επενδύσεις», σημείωσαν.
Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα, στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσαν οι πρώην πρόεδροι του ΤΑΠΑΕ «Η Εθνική» και του Ταμείου Ασφάλισης Ναυτικών Πρακτόρων και Υπαλλήλων κ.κ. Γ. Χατζής και Β. Βαβυλουσάκης. Κατά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι δύο μάρτυρες ανέφεραν ότι αγόρασαν τα ομόλογα μετά από προτροπή χρηματιστηριακής εταιρίας θυγατρικής της πωλήτριας Τράπεζας (Εθνική) χωρίς διαπραγμάτευση και χωρίς ερώτημα στις αρμόδιες εποπτικές υπηρεσίες της ΤτΕ, στο 100% της ονομαστικής τους αξίας. Σύμφωνα με τους βουλευτές το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια την άμεση ζημιά μόνο από αυτή την υπερτιμολόγηση ποσού 600.000 ευρώ στα Ταμεία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ