Μια τηλεοπτική διαφήμιση με λεξάριθμους κι ένα δημοφιλές κινητό αποτέλεσαν την έμπνευση για τον 30χρονο Θανάση Ζαφειρίου, και δύο φίλους του προγραμματιστές. Το αποτέλεσμα; Μια ψυχαγωγική εφαρμογή.
Οι τρεις νέοι ζήτησαν και πήραν το «πράσινο φως» από τον τεχνολογικό κολοσσό της «Apple» και από τις 13 Σεπτεμβρίου βρίσκεται στις προθήκες των ηλεκτρονικών καταστημάτων «i-tunes» και «App Store» το προϊόν τους.
«Κατεβάζοντας» την εφαρμογή από τα δύο καταστήματα έναντι 0,79 ευρώ, ο χρήστης μπορεί να πληκτρολογήσει μία λέξη ή φράση στην οθόνη του i-phone και να δει όχι μόνο τον λεξάριθμό της, αλλά και τους "συνώνυμους" λεξαρίθμους.
Για παράδειγμα, εξηγεί, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θανάσης, «ο λεξάριθμος της λέξης "μνημόνιο" είναι 338. Ο ίδιος με τη λέξη "επιβλαβής"».
Η εφαρμογή επιλέγει και εμφανίζει λέξεις με τον ίδιο λεξάριθμο από μια βάση 62.902 λημμάτων.
Ο λεξάριθμος μιας λέξης προκύπτει αν αντικαταστήσουμε κάθε γράμμα με έναν αριθμό και στη συνέχεια τους αθροίσουμε. Με βάση τη θεωρία των λεξάριθμων, τα γράμματα από το Α μέχρι το Ι αντιστοιχούν με τους αριθμούς 1 ως 10, ενώ από εκεί και πέρα "ανεβαίνουν" κατά δεκάδες ή και εκατοντάδες (π.χ., το Κ είναι το 20 και το Λ το 30, ενώ το Ρ είναι το 100 και το Ω το 800.
ΑΠΕ-ΜΠΕ