Μπ. Ομπάμα: Ειρηνική η μετάβαση του Σουδάν στη δημοκρατία

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010 06:29
REUTERS/ERIC THAYER

A- A A+

Βοήθεια για ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία του Σουδάν υποσχέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ενόψει του δημοψηφίσματος του Ιανουαρίου στη χώρα, που πολλοί φοβούνται ότι θα οδηγήσει σε αιματοχυσία.

Παρουσίαζοντας τη νέα προσέγγιση της Ουάσινγκτον για την ανάπτυξη, ο Μπάρακ Ομπάμα ανέφερε στη σύνοδο του ΟΗΕ, ότι στόχος του είναι οι στρατηγικές συνεργασίες με όποιες χώρες επιθυμούν να προχωρήσουν μπροστά και ανέφερε ως παράδειγμα το Σουδάν.

"Θα προσεγγίσουμε χώρες που βρίσκονται σε μεταβατική κατάσταση, από την απολυταρχία στη δημοκρατία, από τον πόλεμο στην ειρήνη. Οταν οι άλλοι δείχνουν το κουράγιο να αφήσουν πίσω τον πόλεμο - περιλαμβάνεται, ελπίζω, και το Σουδάν - οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό τους, κοντά σε αυτούς που θέλουν να οικοδομήσουν και να εδραιώσουν την ειρήνη", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

"Καθιστούμε σαφές ότι θέλουμε να συνεργαστούμε με χώρες που επιθυμούν να είναι πρωτοπόρες. Διότι πρέπει να τερματισθούν οι μέρες που η ανάπτυξή σας καθοριζόταν από ξένες πρωτεύουσες", πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριο στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπου βρίσκονταν πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Μπάρακ Ομπάμα επισήμανε ότι αλλάζει ριζικά ο τρόπος με τον οποίον χορηγούν βοήθεια οι Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η οικονομική ανάπτυξη που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να διοχετεύουν βοήθεια ειδικά σε περιοχές που δυσκολεύονται να μπουν σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ωστόσο τόνισε ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι και θα παραμείνουν ο διεθνής ηγέτης στην παροχή βοήθειας".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή