Μεξικό: Σχέδιο για την προστασία των δημοσιογράφων

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010 08:09
A- A A+

Σχέδιο για την προστασία των δημοσιογράφων στο Μεξικό, όπου τουλάχιστον 37 έχουν δολοφονηθεί από το 2007, όταν κλιμακώθηκε ο λεγόμενος «πόλεμος των ναρκωτικών» παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της χώρας, Φελίπε Καλδερόν.

Το υπό επεξεργασία σχετικό νομοσχέδιο καλεί να υπάρξουν μέτρα όπως η δημιουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης κινδύνων, νομικές μεταρρυθμίσεις και η δημιουργία ενός συμβουλίου που θα εργάζεται για να εντοπίζει τα αίτια της βίας κατά δημοσιογράφων, σύμφωνα με κυβερνητικό ανακοινωθέν.

Το ανακοινωθέν δόθηκε στην δημοσιότητα χθες Τετάρτη μετά τη συνάντηση του Καλδερόν με μέλη της Διαμερικανικής Ένωσης Τύπου (IAPA) και της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

Ο Καλδερόν αναγνώρισε ότι το Μεξικό είναι από τα πλέον επικίνδυνα μέρη του κόσμου για τους δημοσιογράφους, σημείωσε ο επικεφαλής της δεύτερης οργάνωσης Τζόελ Σάιμον.

Συνολικά πάνω από 28.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε εγκλήματα που άπτονται της δράσης των καρτέλ του οργανωμένου εγκλήματος. Η δραματική κλιμάκωση του επιπέδου της βίας ώθησε πολλές εφημερίδες και ΜΜΕ να αυτολογοκρίνονται, να παραλείπουν ονόματα ανθρώπων των καρτέλ ή ακόμη και των ίδιων των συμμοριών και να αγνοούν ορισμένες ενέργειές τους.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε "ανησυχία" για την ασφάλεια των Μεξικανών δημοσιογράφων την Τρίτη, ενώ την Δευτέρα ο Χόρχε Λουίς Αγκίρε, ένας Μεξικανός δημοσιογράφος, ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές αρχές του παραχώρησαν άσυλο - κάτι που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή