Τον Γκ. Ιβάνοφ συναντά σήμερα ο Πρωθυπουργός

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010 10:54
UPD:10:55
A- A A+

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβάνοφ έχει σήμερα στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός, στο περιθώριο της 65ης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο άνδρες θα συναντηθούν μετά από χθεσινή πρωτοβουλία του κ. Ιβάνοφ, στην οποία ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά. Τονίζεται πάντως πως πρόκειται για μια εθιμοτυπικού χαρακτήρα συνάντηση, η οποία δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια συνάντηση με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό κ. Γκρούεφσκι.

Υπογραμμίζεται ακόμα η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, σε απάντηση των αιτιάσεων της πλευράς των Σκοπίων ότι η Ελλάδα έχει σκληρύνει τη στάση της.

«Πιστεύουμε ότι η ελληνική πλευρά είναι αυτή η οποία έχει πραγματικά την απαραίτητη θέληση σ' αυτό το θέμα. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες, δεν θα επιτρέψουμε να μας παρασύρει κανείς σε οποιεσδήποτε ακραίες δηλώσεις ή τοποθετήσεις», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Συμπληρώνεται ακόμα ότι η σκοπιανή πλευρά επενδύει το χρόνο της για να δημιουργήσει εντυπώσεις σε λάθος κατεύθυνση, που δεν συμβάλλουν στην επίλυση.

Σε καλό κλίμα η συνάντηση με τον Αμπ. Γκιουλ

Εξάλλου, βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι στη συνάντηση Παπανδρέου - Γκιουλ παρουσία των δυο υπουργών Εξωτερικών, Δρούτσα και Νταβούτογλου, οι δυο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία της συνεργασίας των δύο χωρών.

Αναφερθήκαν στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα και στη σύσταση του Συμβουλίου των Κοινών Υπουργικών Συναντήσεων, σημειώνοντας πως θα υπάρξει σοβαρή συνέχεια της πρωτοβουλίας αυτής.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναφέρθηκαν στην πορεία των διερευνητικών επαφών. Και οι δυο πλευρές διαπίστωσαν ότι αυτές προχωρούν ικανοποιητικά και ενθάρρυναν τους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι διεξάγουν αυτές τις επαφές, να προχωρήσουν και με αυτό το πνεύμα και με αυτό το ρυθμό.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου να επισκεφθεί την Ελλάδα τον Οκτώβριο. Ο κ. Ερντογάν έχει αποδεχτεί την πρόσκληση από πλευράς του κ. Παπανδρέου να συμμετάσχει στη σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο στις 22 Οκτωβρίου.

Σχετικά με το Κυπριακό, η ελληνική πλευρά παρότρυνε τον Τούρκο πρόεδρονα κάνει τα απαραίτητα βήματα, ώστε να υπάρξει μια πραγματική πρόοδος στις συνομιλίες.

Από την τουρκική πλευρά εκφράστηκε η βούληση «να δούμε πρόοδο σύντομα στο Κυπριακό». Τέλος, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο κ.κ. Παπανδρέου και Γκιουλ διαπίστωσαν ότι και οι δύο χώρες μπορούν να παίξουν από κοινού ρόλο, συντονίζοντας τις δράσεις τους.

Συνάντηση με Σαλί Μπερίσα

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες και με τον Αλβανό ομόλογό του Σαλί Μπερίσα. Κατά τις συνομιλίες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Μπερίσα επιβεβαίωσε την καλή σχέση των δύο χωρών.

«Η αίσθησή του είναι ότι οι διμερείς μας σχέσεις είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Παρόλα αυτά ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ξεκάθαρα τα τελευταία γεγονότα, τα οποία βεβαίως μας προβληματίζουν, μας ανησυχούν», αναφέρουν οι πηγές. Εγινε δηλαδή λόγο για την αύξηση του εθνικισμού στην Αλβανία, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα.

Ο κ. Μπερίσα σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή καταδίκασε το γεγονός. Συμπλήρωσε ότι θεωρεί πως αυτά είναι μεμονωμένα γεγονότα στην Αλβανία και δεν απηχούν τα γενικά αισθήματα φιλίας που τρέφει ο Αλβανικός λαός απέναντι στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

Πάντως, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι οι διμερείς μας σχέσεις έχουν φτάσει σ' ένα πολύ καλό επίπεδο και αυτό το επίπεδο πρέπει να διατηρηθεί. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, αρκεί να υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και συνδέονται και με αυτήν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή