Με επιστολή η απάντηση του Κ. Καραμανλή

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010 11:03
UPD:18:00

A- A A+

Με επιστολή την επόμενη εβδομάδα θα ανταποκριθεί στην κλήτευση της προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου ο Κώστας Καραμανλής.

Σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Δ. Τσιρώνη, ο πρώην Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως την επόμενη εβδομάδα, θα αποστείλει επιστολή, με την οποία θα τοποθετηθεί για την υπόθεση.

«Ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της, η μαρτυρία του πρώην Πρωθυπουργού θα είναι κάτι πολύ σημαντικό», σημείωσε ο κ. Τσιρώνης.

«Ό,τι και να πει, και μία σειρά κι αν γράψει, το γεγονός ότι έναν χρόνο μετά τις εκλογές επέλεξε να μιλήσει, έστω και με επιστολή, είναι σημαντικό και τιμά την Επιτροπή μας», συμπλήρωσε.

Πάντως, ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, διευκρίνισε πως «όλοι μας θα προτιμούσαμε να έλθει αυτοπροσώπως ο κος Καραμανλής». «Δεν προσάγεις όμως βιαίως πρώην Πρωθυπουργό», πρόσθεσε.

Οπως αναφέρουν κύκλοι του περιβάλλοντος του κ. Καραμανλή, στην επιστολή θα επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις που είχε εκφράσει δημοσίως κατά το παρελθόν, όταν ήταν πρωθυπουργός.

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του το Δεκέμβριο του 2008 ο κ. Καραμανλής είχε αναγνωρίσει ότι «ήταν σκανδαλώδης υπόθεση την οποία αρχικά είχε υποτιμήσει και άργησε να αντιληφθεί τις διαστάσεις της».

Εκτιμούν ακόμα ότι η κλήτευσή του πρόκειται για μια μεθόδευση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει πολιτική σκοπιμότητα, να πλήξει τον κ. Καραμανλή αλλά και τη Νέα Δημοκρατία στο δρόμο προς τις δημοτικές εκλογές και παράλληλα να αποστρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από τις εξελίξεις στην οικονομία.

Την ελπίδα ότι θα υπάρξει εξακρίβωση της αλήθειας με την επιστολή του κ. Καραμανλή διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «και για τους πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς, αλλά και για όλους, πρέπει να ισχύουν οι συμπεριφορές, που ισχύουν για όλους τους πολίτες».

Επεσήμανε ωστόσο, πως «αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή κρίθηκε ότι πρέπει να καταθέσει ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να καλούνται συλλήβδην όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί».

Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ακόμα ότι όταν υπάρχουν στοιχεία, που τείνουν στην αναγκαιότητα της κλήτευσης, τότε αυτή θα πρέπει να γίνεται και υπογράμμισε, αφενός ότι «η διερεύνηση της αλήθειας δεν μπορεί να χωρέσει σε κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα» και αφετέρου ότι «εφόσον υπάρχουν στοιχεία θα καλούνται οι πάντες».

Αναφορικά με τον κ. Σημίτη, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι η εξεταστική επιτροπή είχε διαγνώσει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για να κληθεί και συμπλήρωσε ότι αυτό «είναι ξεκάθαρο».

«Αυτό που προξενεί εντύπωση δεν είναι η άρνηση, η οποία ενδεχομένως να συνοδεύεται από φόβο των πρώην πρωθυπουργών να προσέλθουν στις Εξεταστικές Επιτροπές, αλλά η άρνηση των κομμάτων, που φοβούνται την εμφάνιση των πρώην αρχηγών και των πρώην πρωθυπουργών», σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Κάποια στιγμή, ας καταλάβουν όλοι πως η δημοκρατία τούς αγκαλιάζει όλους και όχι επιλεκτικά κάποιους», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, το πάγωμα των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής για το Βατοπέδι, ζητούν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή για την ίδια υπόθεση.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπενθυμίζουν σε δήλωσή τους, πως από την πρώτη ημέρα της Εξεταστικής Επιτροπής, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ζητήσει την διενέργεια νέας έκθεσης αποτίμησης της ανταλλάξιμης περιουσίας.

«Ζητήσαμε εξ αρχής στα πέντε υπαρκτά πορίσματα, κατά τα οποία δεν προκύπτει ζημία του Δημοσίου, να υπάρξει ένα ακόμη. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί τη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Με αυτόν τον τρόπο, επισήμως επιβεβαιώνει απολύτως τις καταγγελίες μας επί τη βάσει των οποίων αποχωρήσαμε από την Προανακριτική Επιτροπή», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Εφόσον η ίδια η κυβερνητική πλειοψηφία ομολογεί πως δεν γνωρίζει εάν υπάρχει ζημία του Δημοσίου, τότε για ποιον ακριβώς λόγο έχει συσταθεί η Προανακριτική Επιτροπή;», ρωτούν στην δήλωσή τους οι βουλευτές της ΝΔ, ζητώντας από το ΠΑΣΟΚ, «να αναγνωρίσει το λάθος του και να αναστείλει την λειτουργία της, έως ότου κριθεί κατά τρόπο αναμφισβήτητο, εάν υπάρχει ζημία του Δημοσίου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή