Η ομιλία του Πρωθυπουργού στο Γενικό Προξενείο Ν.Υόρκης

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010 14:04
A- A A+

Ακολουθεί η ομιλία του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση για την ομογένεια στο Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης.

«Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Αμερικής,

Σεβασμιώτατε της Νέας Ιερσέης,

Κύριοι πρέσβεις,

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη ζεστασιά, για αυτή την όμορφη υποδοχή, αλλά και για τη συμπαράσταση που αισθανόμαστε από τους Έλληνες της Διασποράς, τους Έλληνες της Ομογένειας της Αμερικής που, αυτή τη στιγμή, είναι πολύτιμη. Είναι πολύτιμη η συμπαράσταση βεβαίως και του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου, όπως και ολόκληρης της Ομογένειας, σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα.

Είναι μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και εμείς, ως Κυβέρνηση, κληθήκαμε να πάρουμε μέτρα και αποφάσεις, για να προστατέψουμε τη χώρα μας από τη χρεοκοπία, αλλά και για να μπορέσουμε να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ισχυρή και δυναμική, για να αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο.

Σε αυτή την προσπάθεια, όλοι οι Έλληνες, πιστεύω, αισθάνονται τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε. Και ξέρω ότι το ίδιο αισθάνεστε και εσείς, στο εξωτερικό, έχοντας παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Διότι βρεθήκαμε όχι μόνο στο κέντρο της κρίσης, αλλά και στο κέντρο του ενδιαφέροντος - και είμαστε ακόμα - των ΜΜΕ παγκοσμίως, όπως βεβαίως και στην Αμερική, για να ακούσουμε πολλές φορές και δυσάρεστα λόγια για τη χώρα μας, που δεν μας αρμόζουν. Γιατί ξέρουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα και ο Ελληνισμός ένας λαός, με τεράστιες δυνατότητες.

Και είμαστε αποφασισμένοι, με τις δύσκολες αποφάσεις που παίρνουμε, να αποδείξουμε πρώτα απ’ όλα στους εαυτούς μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, ότι η Ελλάδα πάει μπροστά. Φτιάχνουμε μια καινούργια Ελλάδα, φτιάχνουμε μια Ελλάδα αξιοκρατίας, μια Ελλάδα διαφάνειας, μια Ελλάδα λογοδοσίας, μια Ελλάδα οικονομικής ανάπτυξης, μια Ελλάδα κοινωνικής αλληλεγγύης, μια Ελλάδα ανοιχτής δημοκρατίας και ελευθερίας, που θα μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι.

Και σε αυτή την προσπάθεια, καλούμε όλους τους Έλληνες και όλο τον Ελληνισμό της Διασποράς, στο μέτρο του δυνατού, στο μέτρο και των δικών σας δυνατοτήτων, να συμβάλουν. Ξέρουμε ότι υπάρχει αυτή η διάθεση. Ξέρουμε ότι υπάρχει, πρώτα απ’ όλα, από τη στήριξη που μας δίνετε καθημερινά, όταν μιλάτε με συμπολίτες σας εδώ, στην Αμερική, αλλά και από τη στήριξη που μας δίνετε, είτε μέσω του τουρισμού, είτε ακόμα και τώρα, που θα έχουμε ένα ομόλογο της Διασποράς - θα σας μιλήσουμε γι’ αυτό, θα σας μιλήσει και ο νέος Υφυπουργός, ο κ. Δόλλης, ο οποίος θα είναι εδώ αυτές τις μέρες, για να συζητήσετε και αυτά τα θέματα και γενικότερα για τα θέματα της Διασποράς.

Ευχαριστώ εκ μέρους και του Ελληνικού λαού, και της Ελληνικής Κυβέρνησης, για όλη αυτή τη στήριξη.

Καταρχήν, θα ήθελα να τονίσω ότι η ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ, οι Έλληνες της Διασποράς, οι απανταχού Έλληνες, αναδεικνύουν το τεράστιο δυναμικό και τις δυνατότητες της Ελλάδας. Την προηγούμενη χρονιά, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά για την Ελλάδα και, μάλιστα, υπήρξαν αρνητικά δημοσιεύματα στον Τύπο, σχετικά με τις δυνατότητες που διαθέτουμε, ή δεν διαθέτουμε, ως χώρα.

Γνωρίζουμε όμως καλά, και εσείς αποτελείτε τη ζωντανή απόδειξη αυτού, ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν τεράστια περιθώρια δυνατοτήτων και ικανοτήτων.

Είμαστε υπερήφανοι και, μάλιστα, ιδιαίτερα υπερήφανοι για τα όσα πέτυχαν οι απόδημοι Έλληνες, για όλα όσα κατάφεραν οι Έλληνες στις ΗΠΑ, οι Ελληνοαμερικανοί πρώτης, δεύτερης, τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς, που εξακολουθούν να αγαπούν την πατρίδα, το παρελθόν τους, την κουλτούρα και τον πολιτισμό των προγόνων τους, αλλά σημειώνουν και τις δικές τους, προσωπικές επιτυχίες, αναδεικνύοντας το μεγαλείο και τη σημασία της Ελλάδας.

Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει στην Ελλάδα, είναι η επιστροφή στις παλιές μας αξίες, στις πραγματικές αξίες, διότι διαθέτουμε αξίες όπως το φιλότιμο, η φιλοξενία, το μεράκι - και στην εργασία μας - η υπερηφάνεια και η παλικαριά, η ντομπροσύνη. Διαθέτουμε όλα αυτά τα στοιχεία, όπως και τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να πάμε μπροστά.

Αυτό που ουσιαστικά λέμε είναι ότι, διαθέτουμε ως λαός και ως κουλτούρα τόσα πολλά θετικά, που αξίζει να τα επισημάνουμε καθώς δημιουργούμε μια νέα Ελλάδα. Πρέπει να αντλήσουμε δύναμη από τις αξίες μας, να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, στα θεμέλια του πολιτισμού μας, και να τα αξιοποιήσουμε στη σημερινή, ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία.

Η Κυβέρνησή μας χρειάστηκε να λάβει κάποιες πολύ δύσκολες αποφάσεις. Γνωρίζουμε ότι, από πολιτικής άποψης, κάποιες από τις αποφάσεις αυτές δυσαρέστησαν πολλούς, αλλά δηλώσαμε ότι δεν πρόκειται να λάβουμε υπόψη το πολιτικό κόστος και δεν πρόκειται να μας απασχολήσει ούτε το κομματικό κόστος. Το ζήτημα δεν είναι κομματικό. Αφορά στην πατρίδα και στη δική μας προσφορά στην Ελλάδα. Σκοπεύουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, ανεξαρτήτως κόστους. Βγάζουμε την Ελλάδα από την κρίση και το πράττουμε με τρόπο θετικό.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Ναι, είμαστε στο σωστό δρόμο. Το παραδέχονται πλέον πολλοί, όπως ο κ. Πρέσβης χθες. Χθες, βρισκόμουν στην Ουάσιγκτον, όπου και συναντήθηκα με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden. Το πρώτο πράγμα που είπε στους εκπροσώπους του Τύπου, ήταν ότι αναγνωρίζει και έχει εντυπωσιαστεί από το έργο μας, όπως και από το γεγονός ότι λάβαμε τόσο δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες μπορεί να είναι μεν επώδυνες αυτή τη στιγμή - πράγμα το οποίο αναγνωρίζουμε - αλλά πρόκειται να μας κάνουν, ως χώρα και ως λαό, πιο δυνατούς και έτσι θα βγούμε από την κρίση.

Είμαστε μια Κυβέρνηση, που επιθυμεί να επαναφέρει τις αξίες, οι οποίες είναι εγγενείς και βαθιά ριζωμένες στην κουλτούρα και στον πολιτισμό μας: αξιοκρατία, διαφάνεια και υπευθυνότητα. Αυτή είναι και η πρόθεσή μας, μαζί με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, των πελατειακών σχέσεων και της διαφθοράς.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Γνωρίζουμε καλά ότι είμαστε σε θέση να τα καταφέρουμε και θα το πετύχουμε.

Γνωρίζουμε εξίσου καλά, ότι η δική σας συνδρομή είναι πολύτιμη για εμάς. Και όχι μόνο γιατί ξέρουμε ότι βοηθάτε, μιλώντας σε γείτονες και φίλους σας, κάθε φορά που σας ρωτούν τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι μια φιλειρηνική χώρα. Μπορεί να γίνονται πορείες και διαδηλώσεις ενίοτε, αλλά αυτή είναι και η φύση της δημοκρατίας. Η Ελλάδα είναι και μια χώρα, όμως, την οποία θεωρώ ότι διακρίνει μια ωριμότητα, ώστε να αντεπεξέλθει στον πόνο που προηγείται της εξόδου από την κρίση.

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, επιτρέψτε μου να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μου. Σας ευχαριστούμε, γιατί στηρίξατε τον τουρισμό, φέτος το καλοκαίρι, όπως αναμφίβολα και το επόμενο, αλλά και γιατί προσφέρετε μια προοπτική επενδύσεων. Θα υπάρξει και ένα ομόλογο ειδικά για τους απόδημους, διότι αυτό δήλωσαν ότι επιθυμούν πολλοί Έλληνες του εξωτερικού, ώστε να συμβάλουν και εκείνοι με κάποιο τρόπο.

Σας διαβεβαιώνω ότι θα βρισκόμαστε σε συνεχή και στενότατη επικοινωνία μαζί σας, όπως εξάλλου και με όλους τους απόδημους Έλληνες, το δίκτυο των οποίων είναι πολύ σημαντικό.

Είμαι και εγώ Έλληνας της Διασποράς, όπως ξέρετε. Πιστεύω, επομένως, στη δύναμη και στις δυνατότητες των Ελλήνων του εξωτερικού. Και ένα ακόμη χαρακτηριστικό, ημών, των αποδήμων Ελλήνων, είναι ότι έχουμε δει και γνωρίζουμε την Ελλάδα, όπως γνωρίζουμε και τι μπορούμε να πετύχουμε εκτός Ελλάδας, εάν υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο και περιβάλλον.

Γνωρίζουμε ότι είμαστε σε θέση να πετύχουμε. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι και πρακτικές. Και ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια και δυνατότητες, γεγονός στο οποίο εδράζεται η δική μας βεβαιότητα ότι μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Θα αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο και σας ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξή σας.»

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή