H ομιλία του Πρωθυπουργού στο Economic Club της Νέας Υόρκης

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010 14:08
A- A A+

Ακολουθεί η ομιλία του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση του Economic Club της Νέας Υόρκης:

«Κυρίες και κύριοι, Andy, αποτελεί τιμή να βρίσκομαι μαζί σας σήμερα. Από τη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, περίπου ένα χρόνο πριν, η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκαν αντιμέτωπες με πρωτόγνωρες προκλήσεις. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να σας μεταφέρω μια ρεαλιστική εικόνα των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, της προόδου που έχει σημειώσει η νέα Κυβέρνηση, μεταμορφώνοντας τη χώρα, όπως και των ικανοτήτων και της αποφασιστικότητάς μας να προχωρήσουμε σε ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές.

Θα ήθελα, επίσης, να διαψεύσω την ιδιάζουσα παραφιλολογία και τα μυθεύματα που ακούγονται για την Ελλάδα, και που αναπαράγουν ορισμένοι σχολιαστές των μέσων ενημέρωσης και κάποιοι οικονομικοί αναλυτές.

Προ εξαμήνου, λίγο καιρό πριν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφωνήσουν να παράσχουν το πακέτο στήριξης, χορηγώντας δάνειο ύψους 110 δις ευρώ στην Ελλάδα, οι πάντες ήταν πεπεισμένοι ότι η χώρα μας ήταν καταδικασμένη να χρεοκοπήσει.

Σήμερα, όμως, η Ελλάδα είναι μια χώρα διαφορετική. Είναι μια άλλη χώρα, με αξιόπιστη Κυβέρνηση, η οποία φέρνει την αλλαγή, μια χώρα που βαδίζει σταθερά στο δρόμο της μακροπρόθεσμης σταθερότητας και ανάπτυξης. Υπάρχουν πολλές ενθαρρυντικές ενδείξεις, οι οποίες δείχνουν ότι οι επενδυτές διαβλέπουν τις νέες ευκαιρίες που η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει. Μόλις προ ολίγων εβδομάδων, η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είναι μάλιστα και η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της χώρας, προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω των αγορών, η ανταπόκριση των οποίων υπήρξε κάτι περισσότερο από θετική.

Επίσης, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό Ταμείο της Νορβηγίας επένδυσε προσφάτως σε ελληνικά έντοκα γραμμάτια, γεγονός που αποτελεί σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης και, μάλιστα, προερχόμενη από το δεύτερο μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό Ταμείο στον κόσμο.

Πιστεύω ότι ο λόγος, για τον οποίο η εμπιστοσύνη των επενδυτών ενισχύθηκε, είναι ξεκάθαρος. Η ελληνική Κυβέρνηση απέδειξε ότι αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την αποστολή της. Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε και υπερέβημεν το στόχο, ξεπερνώντας μάλιστα κάθε προσδοκία.

Σε λίγους μόνο μήνες, κατορθώσαμε να προωθήσουμε το πιο ευρύ και φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Πρώτα, χρειάστηκε να λάβουμε σκληρά, αλλά αναγκαία μέτρα, ώστε να ανακτήσουμε τον έλεγχο των δημοσίων οικονομικών. Συνεπεία αυτών των μέτρων, το έλλειμμα μειώθηκε κατά 32% φέτος, ενώ αναμένεται να επιτύχουμε το στόχο της μείωσης του ελλείμματος, συνολικά κατά 40% μέχρι το τέλος του έτους.

Περιορίσαμε τις κρατικές δαπάνες σχεδόν κατά 8%. Το πρωτογενές έλλειμμα του ισοζυγίου μειώθηκε κατά 60% σε σχέση με πέρυσι, ενώ εγκαινιάσαμε ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, με στόχο την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, την αύξηση της αποτελεσματικότητας στον δημόσιο τομέα και την άρση μακροχρόνιων προσκομμάτων, που λειτουργούν ανασταλτικά στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Τώρα πια, εστιάζουμε στην αύξηση των εσόδων, μέσω της καταπολέμησης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουμε τη διαφάνεια στη διακυβέρνηση.

Ξεκινήσαμε προσπάθειες, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις και να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων - ηλιακή ενέργεια, ναυτιλία, πολιτισμό, τουρισμό, βιολογική γεωργία.

Εν ολίγοις, μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία, προκειμένου να προωθήσουμε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανέβαλαν επί σειρά ετών, φοβούμενες το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος.

Όμως, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο λαός υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις και, μάλιστα, περισσότερο τώρα, σε σχέση με τον Απρίλιο.

Πριν από ένα εξάμηνο, κάποιοι προέβλεπαν ταραχές στους δρόμους, αλλά με εξαίρεση κάποια ελάχιστα και μεμονωμένα περιστατικά, καμία από τις προβλέψεις αυτές δεν επαληθεύτηκε. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω το γιατί.

Μας εξέλεξε μια ισχυρή πλειοψηφία, που διψούσε για αλλαγή. Ο Ελληνικός λαός είχε κουραστεί να ζει σε μια χώρα, η οποία δεν εκμεταλλευόταν τις δυνατότητές της στο έπακρο, ενώ ήταν πεπεισμένος ότι αξίζει και μπορεί να πετύχει πολύ περισσότερα και καλύτερα. Ο λαός είναι πεπεισμένος ότι η Κυβέρνησή μας θα κάνει ό,τι χρειαστεί, για να προχωρήσουν οι απαιτούμενες αλλαγές.

Είμαι επομένως αποφασισμένος να φροντίσω, ώστε οι θυσίες του Ελληνικού λαού να πιάσουν τόπο. Επίσης, καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το εγχείρημα να πραγματοποιείται από την Κυβέρνηση, σε συνεργασία με το λαό - και όχι ερήμην του. Είμαι βέβαιος ότι, την οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη δυσφορία, πρόκειται να υπερκεράσουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη.

Πολλές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εισάγαμε, έχουν ήδη αρχίσει να αποφέρουν ουσιαστικά και βιώσιμα οικονομικά οφέλη. Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό, να αναφερθώ σε μερικά παραδείγματα.

Προχωρήσαμε σε εξορθολογισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μειώνοντας τον αριθμό των Δήμων από χίλιους και πλέον σε 325, τις 57 Νομαρχίες σε 13 Περιφέρειες, τα πέντε επίπεδα διακυβέρνησης σε τρία, και τις 6.000 δημοτικές επιχειρήσεις σε 2.000. Αυτό θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση ποσού ύψους 1,5 δις ευρώ ετησίως, όπως και σε έναν πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα που, με τη σειρά του, θα ενθαρρύνει ένα περιβάλλον περισσότερο φιλικό στις επιχειρήσεις.

Δεύτερον, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που περιλαμβάνει αύξηση του ελάχιστου ορίου συνταξιοδότησης στα 65 και κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης πριν την ηλικία των 60 ετών, θα επιφέρει εντυπωσιακή αριθμητικά αύξηση του ΑΕΠ κατά 10 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, χάρη στα ποσά που πρόκειται να εξοικονομηθούν εντός των επομένων τεσσάρων δεκαετιών. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές εγγυώνται, επίσης, την ύπαρξη ενός βιώσιμου συνταξιοδοτικού συστήματος για τα επερχόμενα έτη.

Τρίτον, ανοίγουμε τα κλειστά επαγγέλματα. Σήμερα, ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το άνοιγμα του επαγγέλματος των οδηγών φορτηγών. Προχωρούμε στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τα οποία εφαρμόζουν περιοριστικές πρακτικές, που προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά, με συνέπεια εντονότερο ανταγωνισμό και χαμηλότερο κόστος παραγωγής σε αυτούς τους τομείς.

Μελέτες που εκπονήθηκαν απέδειξαν ότι, η εφαρμογή ενός λιγότερο αυστηρού κανονιστικού πλαισίου για την αγορά προϊόντων, η άρση των φραγμών εισόδου σε υπηρεσίες και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο της ελληνικής παραγωγής κατά 5-6%.

Οι προαναφερθείσες είναι λίγες μόνο από τις πολλές αλλαγές στις οποίες έχουμε ήδη προχωρήσει, με στόχο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, ενώ επίκεινται και νέες μεταρρυθμίσεις, που αποσκοπούν στην αναζωογόνηση της οικονομίας μας.

Στους υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, θα έλεγα, επομένως, ότι η ελληνική κρίση δεν αποτελεί την αρχή του τέλους, αλλά μια νέα αρχή.

Υπάρχει τεράστιο δυναμικό αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Το 2008, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν μόλις σε 1% του ΑΕΠ, ενώ στον ΟΟΣΑ ο αντίστοιχος μέσος όρος ήταν 4,1%. Προκειμένου να αναστραφεί η τάση αυτή, υιοθετήσαμε μέτρα με στόχο την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Η σταθερότητα αποτελεί ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η νέα Ελλάδα. Υποσχεθήκαμε, παραδείγματος χάριν, να διατηρήσουμε σταθερό το πλαίσιο φορολόγησης των μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων, με ορίζοντα δεκαετίας. Αρχής γενομένης από το έτος 2011, η φορολογία κερδών για όλες τις επιχειρήσεις θα μειωθεί από 24% σε 20%.

Προχωρούμε σε δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας για τις νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις. Μόλις ψηφίσαμε νομοσχέδιο για την ταχεία αδειοδότηση - «fast-track» - επενδυτικών σχεδίων, προκειμένου να υπάρξουν συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για έργα νέων υποδομών, όπως δίκτυα πράσινης ενέργειας, ευρυζωνικά δίκτυα, αστικής ανάπλασης και αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Το Δημόσιο διαθέτει ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 270 δις - ποσό, που περίπου ισούται με το δημόσιο χρέος της χώρας. Τα ακίνητα αυτά παραμένουν, ως επί το πλείστον, ανεκμετάλλευτα. Για το λόγο αυτό, ξεκινούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που εφαρμόζεται σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, όπως μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ακίνητα, ΔΕΚΟ και τράπεζες, μέσω απευθείας πώλησης, υπογραφής σύμβασης παραχώρησης, δημοσίου διαγωνισμού, ιδιωτικοποιήσεων, στρατηγικών συνεργασιών ή χρηματοοικονομικών εταιρειών συμμετοχικού κεφαλαίου - εταιρειών «holding».

Δημιουργήσαμε κίνητρα για επενδύσεις σε αναδυόμενες αγορές - έρευνα και ανάπτυξη, εξαγωγές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Απελευθερώνουμε την αγορά ενέργειας, στην οποία οι ΣΔΙΤ μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο.

Σε ό,τι αφορά τους φυσικούς πόρους, η Ελλάδα έχει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις υπέρ της πράσινης ανάπτυξης, με δυνατότητες για ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες, έως και έξυπνα δίκτυα καθαρής ενέργειας, που μπορούν να διατρέχουν τα νησιά μας. Το αιολικό μας δυναμικό, επίσης, είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Ήδη, ψηφίσθηκε νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, που αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς ο τομέας αυτός αναμένεται να αποφέρει 45 δις ευρώ σε επενδύσεις έως το 2015 και να προσφέρει 250 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Σήμερα, ενισχύεται όλο και περισσότερο το πρόδηλο ενδιαφέρον χωρών της Μέσης Ανατολής, καθώς και της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ιταλίας, για δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών στον τομέα της ενέργειας.

Εφαρμόζοντας την ατζέντα μας για την πράσινη ανάπτυξη, αναπροσανατολίζουμε την αγροτική μας παραγωγή, η οποία στρέφεται στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας. Επιδιώκουμε τη δημιουργία μιας Ελλάδας, που ταυτίζεται με την υψηλή ποιότητα.

Στόχος μας είναι να εξάγουμε στο εξωτερικό τη μεσογειακή διατροφή, η οποία εξασφαλίζει τη μακροζωία μας, ως Ελλήνων, ανά τον κόσμο.

Ανασυγκροτούμε την τουριστική βιομηχανία και στρεφόμαστε σε νέες αγορές, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Ισραήλ, η Τουρκία και η Μέση Ανατολή.

Πέραν των κλασικών τριών «S» στην αγγλική γλώσσα - «sun, sea and some ruins» - δηλαδή του ήλιου, της θάλασσας και των αρχαιολογικών μνημείων, η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει, όπως καλλιτεχνικά φεστιβάλ, δρόμους του κρασιού, σχολές μαγειρικής, θέρετρα σκι, ράφτινγκ σε ορεινές περιοχές και κωπηλασία στα νησιά, καταδύσεις για επισκέψεις σε ενάλιες αρχαιότητες, μέχρι και αναρρίχηση στους βράχους των νησιών του Αιγαίου.

Ειρήσθω εν παρόδω, προσφάτως συνειδητοποιήσαμε ότι η λέξη «Αιγαίο», ηχητικά, προσομοιάζει με τη λέξη «αγάπη» στην κινεζική γλώσσα. Προβλέπουμε λοιπόν ότι η εμπειρία της κινηματογραφικής ταινίας «Mamma Mia», στην οποία πραγματοποιείται γαμήλια τελετή σε ένα ελληνικό νησί, θα οδηγήσει σε μια νέα βιομηχανία. Μάλιστα, γνωρίζω κάποια που πρόκειται σύντομα να παντρευτεί - να ευχηθούμε η ώρα η καλή στην Ελένη, της οποίας ο πατέρας βρίσκεται εδώ, μαζί μας.

Αναφέρθηκα σε όλα αυτά, ώστε να διαπιστώσουμε απλά το κρυμμένο δυναμικό ενός κλάδου, που είναι ήδη αναπτυγμένος και ισχυρός στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα διαθέτει τα υψηλότερα ποσοστά αποφοίτων πανεπιστημίου στην Ευρώπη - ένα ανθρώπινο δυναμικό με υψηλή κατάρτιση και προσόντα - καθώς και νέες υποδομές υψηλής ποιότητας, αλλά και εντυπωσιακό περιβάλλον, που προσφέρεται ώστε να ανθήσει η καινοτομία.

Η Ελλάδα διαθέτει πολλά ακόμη, μοναδικά πλεονεκτήματα. Δεν είμαστε μια οικονομία ξεκομμένη από τις άλλες. Η Ελλάδα δεν αποτελεί απλά ένα βασικό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γεωπολιτικά και οικονομικά, συνδεόμαστε και με αναδυόμενες οικονομίες προς ανατολάς, προς βορρά και νότο, από την Τουρκία μέχρι τη Μέση Ανατολή και από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι τα Βαλκάνια.

Η Κίνα, αναγνωρίζοντας τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα, επέλεξε να επενδύσει στο λιμάνι του Πειραιά, αξιοποιώντας το ως κόμβο για τις εξαγωγές της στην Ευρώπη.

Ασφαλώς, εξακολουθεί να υφίσταται μια πλειάδα προκλήσεων. Και ενώ είμαι υπερήφανος για τα μέχρι στιγμής επιτεύγματά μας, γνωρίζω ότι επίκεινται ακόμη πολλές μάχες. Η μέγιστη πρόκληση και η ανησυχία μου, αυτή τη στιγμή, είναι να εξασφαλίσουμε ότι οι περικοπές δεν πλήττουν αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο σε περίοδο ύφεσης και ότι δεν εμποδίζουν μελλοντικές αυξήσεις εσόδων.

Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να προστατεύσουμε τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Αυτό δεν αποτελεί μόνο ζήτημα κοινωνικής αλληλεγγύης ή κοινωνικής δικαιοσύνης. Πιστεύω ότι ένας δραστήριος πληθυσμός, με ενεργό συμμετοχή στα πράγματα, αποτελεί θεμελιακό συστατικό στοιχείο για μια καινοτόμο, εύρωστη και ανταγωνιστική οικονομία.

Εργαζόμαστε σκληρά, για να εξασφαλίσουμε ότι οι έχοντες συνεισφέρουν, στο βαθμό που τους αναλογεί. Μάλιστα, οι προσπάθειές μας εστιάζουν στον έλεγχο της παραοικονομίας, που δεν θα αποφέρει μόνο ζωτικής σημασίας έσοδα, αλλά και μια κουλτούρα διαφάνειας και συλλογικής υπευθυνότητας.

Η διαφθορά ή, αν προτιμάτε, η επικράτηση του νόμου των ισχυρών και όχι του κράτους δικαίου, αποτελεί μια δημοκρατική πρόκληση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες πολλές χώρες. Προχωρούμε σε διασταύρωση και αξιοποίηση δεδομένων και περιουσιακών στοιχείων, αλλά και στην ενεργοποίηση ειδικών ομάδων για την καταστολή του οικονομικού εγκλήματος, ώστε να εντοπίζονται και να διώκονται ποινικά υποθέσεις απάτης. Ακόμη και η εφαρμογή «Google Earth» αποδείχτηκε χρήσιμη, ώστε να αποκαλυφθούν οι αδήλωτες πισίνες.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, εισπράξαμε περισσότερα από 1,2 δις ευρώ από ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές, ενώ σύντομα αναμένονται ακόμη μεγαλύτερα ποσά, καθώς πρόκειται να ψηφισθεί νομοσχέδιο για την επίσπευση της διαδικασίας άσκησης ποινικών διώξεων σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών.

Αρχής γενομένης από το 2011, οι δαπάνες και τα περιουσιακά στοιχεία των αυτοαπασχολούμενων θα παρακολουθούνται, με στόχο τον προσδιορισμό του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος. Επομένως, δεν πρόκειται να υπάρξουν και άλλες περιπτώσεις πλαστικών χειρουργών, για παράδειγμα, που δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από υπαλλήλους αποθηκών.

Οι πολιτικές μας έχουν σχεδιαστεί, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τους κρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου. Ο κόσμος πληρώνει τους φόρους του, εφόσον εμπιστεύεται την κυβέρνηση και θεωρεί ότι οι φόροι εισπράττονται με τρόπο δίκαιο και αξιοποιούνται συνετά.

Η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο διοικείται το κράτος και η μεταβολή των κυβερνητικών πρακτικών, αλλάζει την πολιτική μας κουλτούρα. Η διαφάνεια, η αξιοκρατία και η ανάληψη και απόδοση ευθυνών, βρίσκονται στην καρδιά αυτών των αλλαγών.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προχωρήσαμε στη σύσταση μιας Ανεξάρτητης Στατιστικής Αρχής αφού, δυστυχώς, κατά το πρόσφατο παρελθόν, το συντομότερο ανέκδοτο ήταν τα «ελληνικά στατιστικά στοιχεία». Παράλληλα, προωθήσαμε και ένα νομοσχέδιο υπέρ της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, ώστε να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η απόδοση ευθυνών σε όλο το φάσμα των κυβερνητικών δαπανών.

Πρόσφατα, ψηφίστηκε νόμος που επιβάλει τη δημοσιοποίηση των κρατικών δαπανών στο Διαδίκτυο. Επίσης, εγκαινιάσαμε την αποκαλούμενη «OpenGov» - ιστοσελίδα και εργαλείο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης - που επιτρέπει την ενισχυμένη συμμετοχή των πολιτών στη χάραξη πολιτικών, καθώς και τις προσλήψεις με ανοικτές διαδικασίες για τη στελέχωση των ανώτατων κυβερνητικών θέσεων.

Θεωρώ ότι θα αποτελέσουμε τη χώρα με τη μεγαλύτερη διαφάνεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαφάνεια και η ορθή διακυβέρνηση θα πλήξουν και θα εξοβελίσουν τις πρακτικές διαφθοράς - αν και οι κακές συνήθειες δεν πεθαίνουν βεβαίως μέσα σε μία νύχτα.

Η επιμονή είναι θεμελιώδους σημασίας, και εμείς θα επιμείνουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να βγούμε νικητές στον αγώνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ανεξαρτήτως του κόστους, διότι γνωρίζουμε ότι κερδισμένοι θα βγουν η χώρα και ο λαός μας.

Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια άλλη Ελλάδα, μια Ελλάδα νέα, με περισσότερη διαφάνεια, δίκαιη, βιώσιμη, ανταγωνιστική και, τελικά, μια χώρα που αποτελεί καλή επένδυση.

Ωστόσο, εξακολουθούμε να δίνουμε τη μάχη μας, για να διαλύσουμε τις αμφιβολίες που εμμένουν ως προς την αξιοπιστία της Ελλάδας, αφού τα spreads παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Κατά τους προηγούμενους μήνες, ταλάνισαν τον πληθυσμό της Ελλάδας οι διακυμάνσεις των οικονομικών αγορών. Τώρα πια, όλοι οι Έλληνες μεταξύ 9 και 90 ετών γνωρίζουν τι σημαίνει η λέξη «spread», όπως και η έννοια «παράγωγα».

Η αστάθεια των αγορών ανά διαστήματα προκάλεσε κύματα πανικού και φόβου στην ελληνική κοινωνία. Και δυστυχώς, καθώς παραμένουν οι φόβοι για μια βαθύτερη παγκόσμια ύφεση, η αγορά παραμένει επιφυλακτική και, κάποιες φορές, μέχρι και απαισιόδοξη.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, συχνότατα, οι προσδοκίες επηρεάζουν τη δυνατότητα αντίληψης της πραγματικότητας και δη της οικονομικής πραγματικότητας. Αυτό, μάλιστα, σε περίοδο κρίσης, μπορεί να συνεπάγεται επιβεβαίωση των όσων ισχυρίζονται κάποιοι, ακριβώς και μόνον λόγω της συνεχούς αναπαραγωγής τους.

Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας αυτής, για να διαψεύσω την έντονη φημολογία περί χρεοκοπίας, ως δήθεν λύσης, στην περίπτωση της Ελλάδας. Οι τεράστιες προσπάθειες, που καταβάλαμε όλο το χρόνο, έγιναν ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει.

Με το μηχανισμό στήριξης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχουμε καλύψει τις δανειακές μας ανάγκες έως το 2012.

Η πρόοδος που σημειώνουμε στην επίτευξη των στόχων, οι οποίοι έχουν τεθεί ως όροι, παρακολουθείται εκ του σύνεγγυς και ελέγχεται ανά τρίμηνο, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο ή αμφιβολία περί καθυστερήσεων, που εξάλλου δεν είναι στις προθέσεις μας.

Η χρεοκοπία της χώρας μας δεν αποτελεί λύση ούτε για την Ευρώπη, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επενδύσει σημαντικά στην τωρινή επιτυχία της Ελλάδας.

Ο μηχανισμός στήριξης δεν αποτέλεσε μόνο μια συμφωνία με την Ελλάδα, προκειμένου η χώρα μας να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές, αλλά αποτέλεσε και ψήφο εμπιστοσύνης προς τις δυνατότητες και την ικανότητα της Ελλάδας να υλοποιήσει τις αλλαγές αυτές. Και αυτό ακριβώς πράττουμε.

Πρώτα και κύρια, η Ευρώπη έλαβε την απόφαση να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μεταστρέψει την κατάσταση. Και παρά τις κάποιες, περιστασιακές διαφωνίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή και την περιπλοκότητα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, θα φροντίσω ώστε να μην συνάγουμε βιαστικά ή υπεραπλουστευμένα συμπεράσματα.

Η Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρή και εύρωστη, απ’ ό,τι κάποιοι αρθρογράφοι θα ήθελαν να πιστέψουμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί, επίσης, τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Επομένως, οι θεωρίες περί χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη, καταδεικνύουν θεαματική απουσία ιστορικής προοπτικής και ελλιπή κατανόηση των βασικών κανόνων που διέπουν την ευρωπαϊκή οικονομία και πολιτική.

Αντιθέτως, είμαι προσωπικά πεπεισμένος ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη, θα βγουν ισχυρότερες από την κρίση.

Προηγουμένως, αναφέρθηκα στην παραφιλολογία και στα μυθεύματα που ακούγονται για την Ελλάδα. Αν δεν έχετε ποτέ επισκεφθεί την Ελλάδα, αν δεν είχατε τη χαρά να βρεθείτε στις πανέμορφες παραλίες μας, ή να θαυμάσετε κάποιον από τους αρχαίους ναούς και να γευτείτε δείγματα της μεσογειακής διατροφής, αν επομένως οι εντυπώσεις σας προέρχονται αποκλειστικά από τα πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου, τότε ενδεχομένως να θεωρείτε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε απελπιστικά κακή κατάσταση, στο χείλος της χρεοκοπίας, της κοινωνικής κατάρρευσης και των επικείμενων αντιδράσεων των επαγγελματικών ομάδων.

Η αλήθεια είναι ότι τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει για την Ελλάδα. Πρόκειται για σοφιστείες, με στόχο να παρουσιάζουν κάποιοι τους Έλληνες, ως εγγενώς φυγόπονους και τεμπέληδες. Αυτό ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά, που παρατηρώ ότι ανακριβώς αποδίδεται τον τελευταίο καιρό στους Έλληνες, καθώς κάποιοι κάνουν λόγο για «τους Έλληνες, τους τεμπέληδες, που εργάζονται ελάχιστες ώρες».

Αν επισκεφθείτε τα νησιά μας και δείτε πράγματι τον κόσμο να χορεύει και να περνάμε όλοι καλά, τότε βεβαίως, είναι και αυτό ένα χαρακτηριστικό της τουριστικής μας βιομηχανίας.

Ωστόσο, ανέτρεξα στα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, για να δω ποιος εργάζεται περισσότερες ώρες μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, και διαπίστωσα ότι οι Έλληνες είναι ο λαός που εργάζεται περισσότερο από όλους.

Σε αντιδιαστολή με τους ισχυρισμούς περί σπατάλης, οι μισθοί στην Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα 60% χαμηλότεροι, σε σύγκριση με τους μισθούς σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες και Ιρλανδία.

Και βεβαίως, η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα η οποία βασίζεται αποκλειστικά στο ένδοξο παρελθόν της και στην εντυπωσιακή της ακτογραμμή. Κάθε άλλο. Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη, δυναμική δημοκρατία, ένας λαός δημιουργικών επιχειρηματιών, που εμφορείται από μια ζωντανή κουλτούρα.

Και οι επιτυχίες - γεγονός το οποίο μπορείτε και εσείς να επιβεβαιώσετε - της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας σε τόσους τομείς, στο Hollywood, τη Silicon Valley, τον πανεπιστημιακό και ακαδημαϊκό χώρο και στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός επιχειρηματικού πνεύματος, αλλά και το φάσμα των δυνατοτήτων του Ελληνικού λαού.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο, αποστασιοποιημένη από πρακτικές του παρελθόντος, τις οποίες και αλλάζουμε.

Προχωρούμε με το βλέμμα μας στο μέλλον, εισάγοντας σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε η Ελλάδα να βαδίσει στο δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Αυτή δεν είναι απλά μια απάντηση στην κρίση, αφού η ατζέντα των μεταρρυθμίσεών μας έχει πράγματι μακροπρόθεσμη προοπτική.

Ακόμη και αν επαληθευτούν οι πλέον συγκρατημένες αισιόδοξες προβλέψεις, αναμένουμε πλήρη επαναφορά θετικού πρόσημου στους ρυθμούς ανάπτυξης για το 2012.

Μέχρι το 2008, για μία και πλέον δεκαετία, η Ελλάδα παρουσίαζε σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας μας ήταν σημαντικά υψηλότερος, έναντι των αντίστοιχων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, ακόμη και της Γερμανίας.

Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να επιτύχουμε παρόμοιους, αν όχι καλύτερους, ρυθμούς ανάπτυξης, από τη στιγμή που θα φανούν οι θετικές επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων.

Έτσι, αντί να στοιχηματίζουν εις βάρος της Ελλάδας, οι οξυδερκείς επενδυτές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την Ελλάδα ως πρόταση και υπόσχεση αειφόρου ανάπτυξης. Οι επιχειρηματίες, που διαθέτουν μακρόπνοο όραμα, θα πρέπει να επιδιώξουν την είσοδό τους στην ελληνική αγορά, ώστε οι επιχειρήσεις τους να επιτύχουν στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

Αν τα επιχειρηματικά σας σχέδια δεν περιλαμβάνουν ήδη την Ελλάδα, ως ανερχόμενη οικονομία, ως μελλοντικό παράδειγμα επιτυχίας, τότε πρέπει να την συμπεριλάβετε άμεσα.

Δεν πρόκειται για μια εγωιστική πρόταση, διότι στην εύθραυστη παγκόσμια οικονομία μας, σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, χρειαζόμαστε επιτυχημένα παραδείγματα. Και δεν απαιτείται μεγάλη προσπάθεια, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει κορωνίδα επιτυχίας.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή