Στήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Μεσανατολικό ζήτησε ο Ομπάμα

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010 18:24
UPD:20:05

A- A A+

Να κάνουν όσα περισσότερα μπορούν για να υποστηρίξουν την παλαιστινιακή κυβέρνηση στη Δυτική Όχθη και να κινητοποιηθούν για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ ζήτησε από τα αραβικά κράτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ομπάμα κάλεσε όλα τα κράτη να υποστηρίξουν την ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή και τις άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων που ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες μετά από διακοπή περίπου δύο χρόνων.

«Πολλοί μέσα στην αίθουσα αυτή θεωρούν τους εαυτούς τους φίλους των Παλαιστίνιων. Αλλά αυτή η άποψη πρέπει τώρα να υποστηριχτεί και με πράξεις» σημείωσε.

Επιπλέον κάλεσε όλους να μην επιτρέψουν στην τρομοκρατία ή στις ταραχές να διαταράξουν τις συνομιλίες και κάλεσε και τις δύο πλευρές να αφήσουν παράμερα "τις μικροπολιτικές" και τα παλιά επιχειρήματα και να κάνουν την ευκαιρία αυτή για ειρήνη, επιτυχή.

Ο κ. Ομπάμα παραδέχτηκε ότι και στα δύο στρατόπεδα, αυτοί που αντιτίθενται στην ειρήνη επιχειρούν να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις «με πικρά λόγια και με βόμβες», ενώ επισήμανε ότι πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται ότι η ειρήνη είναι αδύνατον να επιτευχθεί.

«Εάν δεν θα υπάρξει συμφωνία, οι Παλαιστίνιοι δεν θα γνωρίσουν ποτέ την περηφάνια και την αξιοπρέπεια που προσφέρει ένα κράτος», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Αντιθέτως το αίμα θα χύνεται. Αυτή η Ιερή Γη θα παραμείνει ένα σύμβολο των ασυμφωνιών μας και όχι του κοινού ανθρωπισμού μας».

Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, και «οι Ισραηλινοί δεν θα γνωρίσουν ποτέ τη βεβαιότητα και το αίσθημα ασφάλειας που μπορεί να προσφέρουν γείτονες σταθεροί και κυρίαρχοι που έχουν δεσμευτεί να ζουν μαζί».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή