«Tα κεφάλαια πήγαν στη διόγκωση των ελλειμμάτων»

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010 22:05

A- A A+

«Αύξηση της παραγωγικότητας, ευέλικτες σχέσεις εργασίας και σταθεροποίηση στα δημόσια οικονομικά», είναι η συνταγή του προέδρου της Bundesbank, Aξελ Βέμπερ, για την Ελλάδα και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν υψηλά ελλείμματα.

Αλλά, αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Εκείνο που έχει ενδιαφέρον, είναι η ανάλυσή του σε γεύμα στο Ευρωκοινοβούλιο για το πώς φτάσαμε στα ελλείμματα.

Η συνήθης ροή του κεφαλαίου είναι από τις χώρες με υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια ή αποταμίευση προς τις χώρες με επενδύσεις υψηλών αποδόσεων. Η ροή αυτή ενισχύθηκε με τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη, αλλά στην Ελλάδα οι εισροές κεφαλαίων χρησιμοποιήθηκαν για να διογκωθούν τα κρατικά ελλείμματα. Αποτέλεσμα: σε συνδυασμό με τις ανελαστικές σχέσεις εργασίας η εσωτερική ζήτηση στην ελληνική οικονομία αυξήθηκε σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα που θα αντιστοιχούσαν στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Τι λέει ο κ. Βέμπερ; Οτι οι Έλληνες όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν καταναλώσει περισσότερα από όσα δικαιολογούσαν οι οικονομικοί δείκτες, δανειζόμενοι χρήματα που θα έπρεπε να αξιοποιηθούν διαφορετικά.

Ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ απορρίπτει τη γαλλική συνταγή, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία οφείλει να αυξήσει την εσωτερική ζήτηση για να υποβοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. «Με τη σημερινή εικόνα των εμπορικών σχέσεων, εάν η Γερμανία αποφάσιζε να αυξήσει τις εισαγωγές της σε ποσοστό 10%, τα ελλείμματα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα δεν θα μειώνονταν παρά μόνο κατά 0,25%».

DEUTSCHE WELLE

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή