Δ. Χριστόφιας: Έκκληση στην Τουρκία να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010 23:08
REUTERS/MIKE SEGAR

A- A A+

«Η Τουρκία πρέπει να δείξει σεβασμό στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας που θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό της», υπογράμμισε ο Κύπριος πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, από το βήμα της 65ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού. «Από την εκλογή μου το 2008 έχω εμπλακεί ενεργά με την ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας σε μια κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία μέσα στα πλαίσια των Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής συμφωνημένης λύσης επί των συνταγματικών και άλλων εσωτερικών πτυχών του προβλήματος», σημείωσε.

Παραδέχθηκε ακόμη ότι μετά από δύο χρόνια, ανεξαρτήτως των δυσκολιών, επιτεύχθηκε πρόοδος σε ορισμένα θέματα παρότι, όπως είπε, δεν είναι η αναμενόμενη.

«Όταν ξεκινήσαμε, είχαμε συμφωνήσει με το Γενικό Γραμματέα ότι δεν θα υπάρξουν τεχνητά χρονοδιαγράμματα, ούτε ξένες παρεμβάσεις υπό τη μορφή επιδιαιτησίας ή υποβολής έτοιμων λύσεων», επεσήμανε.

Τόνισε ακόμη ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εντατικοποιηθεί οι συναντήσεις με το νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο κ. Χριστόφιας παρουσίασε επίσης δέσμη τριών προτάσεων, την οποία και έχει υποβάλλει προκειμένου να επιτευχθεί λύση. «Εισηγήθηκα, πρώτο, τη διασύνδεση της διαπραγμάτευσης μεταξύ των κεφαλαίων του περιουσιακού, των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εποίκων με σκοπό να δώσουμε ώθηση στη διαδικασία. Έχω προτείνει, επίσης, όταν βρεθούμε σε ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος, τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα με τη συμμετοχή των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, των Εγγυητριών Δυνάμεων, της ΕΕ, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων για τη συζήτηση των διεθνών πτυχών του προβλήματος. Η τρίτη πρόταση που έχω υποβάλει αφορά την Αμμόχωστο. Η δέσμη των προτάσεων μου συνεπάγεται οφέλη για όλες τις πλευρές και μπορεί να δημιουργήσει το κατάλληλο πολιτικό κλίμα που θα δώσει μεγάλη ώθηση στην όλη προσπάθεια», εξήγησε.

Δυστυχώς, όπως ανέφερε, «ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης και η Τουρκική ηγεσία αρνήθηκαν αμέσως να συζητήσουν αυτές τις προτάσεις».

Ο Κύπριος πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στην πρόταση για την Αμμόχωστο. Όπως υπογράμμισε, αν η πρότασή του γίνει αποδεκτή, θα προκύψουν οφέλη για όλες τις πλευρές.

«Πέρα από την επιστροφή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της κάτω από τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, προβλέπεται η ανοικοδόμηση και η αποκατάσταση της μεσαιωνικής πόλης όπου ζουν Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας. Προβλέπεται επίσης το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου κάτω από τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για διευκόλυνση του εμπορίου από πλευράς των τουρκοκυπρίων, ένα μέτρο που θα τους ωφελήσει τα μέγιστα. Μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθήσει, επίσης, τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αποτελέσει ένα εξαίρετο παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες», σημείωσε.

Πρότεινε επιπλέον «όπως η Εθνική Φρουρά και ο τουρκικός στρατός, ακυρώσουν και φέτος, τις ετήσιες φθινοπωρινές στρατιωτικές τους ασκήσεις».

Περιγράφοντας τις τελευταίες εξελίξεις και τις δυνατότητες για επίλυση του Κυπριακού, μεταξύ άλλων, τόνισε: «η ηγεσία της Τουρκίας διαβεβαιώνει τη διεθνή κοινότητα ότι επιθυμεί λύση του Κυπριακού προβλήματος μέχρι το τέλος του 2010. Μέχρι σήμερα, αναμένουμε οι διακηρύξεις τους να μετουσιωθούν σε πράξεις».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόφια, «στις ίδιες διαπιστώσεις έχει καταλήξει επανειλημμένα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς και σε πρόσφατο ψήφισμα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να εργασθεί στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για λύση στο Κυπριακό και να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία ακόμη δεν αναγνωρίζει».

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε την Τουρκία να δείξει σεβασμό στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας που θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό της.

«Το όραμά μας είναι μια επανενωμένη Κύπρος, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων χωρίς ξένα στρατεύματα και εποίκους με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού της, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιδων και Λατίνων να τυγχάνουν πλήρους σεβασμού. Προσωπικά, για μια ακόμη φορά, εκφράζω τη δέσμευσή μου να συνεχίσω να κάνω κάθε τι το δυνατό προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος.

Καταλήγοντας δε επανέλαβε την πρόσκλησή του προς την τουρκική ηγεσία, παράλληλα με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, να τον συναντήσει για να μοιραστεί μαζί της το όραμά του για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού προβλήματος, η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων, της Τουρκίας, της Ελλάδας, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή