«Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η πραγματικότητα και ενδεχομένως και υποκειμενικές αδυναμίες, αλλά σε κάθε περίπτωση με καλή πρόθεση και αποφασιστικότητα, είναι ταγμένη στη δημιουργία, μέσα στον χρόνο που έρχεται, ενός έντονα αναπτυξιακού επενδυτικού κλίματος και αυτό δεν μπορεί παρά να αφορά και τους κατ’ εξοχήν φίλους και συνεργάτες μας του Αραβικού κόσμου».
Τα παραπάνω υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στο αποψινό επίσημο δείπνο με το οποίο ολοκληρώνονται οι εργασίες του 3ου Αραβο-Ελληνικού Οικονομικού Φόρουμ που συνδιοργανώθηκε με τον ΣΕΒ.
Αναφερόμενος στις ελληνοαραβικές σχέσεις ο κ. Πάγκαλος επεσήμανε ότι αυτές αναπτύσσονται άνισα και αυτή την στιγμή «η καθαρή απόκλιση των ελληνικών εξαγωγών που είναι γύρω στα 984 εκ. ευρώ από τις εισαγωγές των χωρών της Μέσης Ανατολής, που είναι 3.700 δισ. ευρώ, είναι γύρω στα 2 δισ. 700 εκ. ευρώ».
«Δεν θεωρώ ότι στο διεθνές εμπόριο ότι δίνεις πρέπει να παίρνεις, και αυτό να συμβαίνει πάντα και σταθερά, αλλά αν μπορούσαμε να κλείσουμε αυτή τη μεγάλη απόκλιση με μια σειρά από δραστηριότητες άλλου είδους, όπως είναι επενδύσεις στην Ελλάδα, η παρουσία και εφαρμογή αραβικών επενδυτικών συμφερόντων σε συγκεκριμένους στόχους στην Ελλάδα, αυτό θα ήταν καλό» είπε , προσθέτοντας ότι «υπάρχουν βάσεις και προοπτικές για την συνεργασία αυτή καθώς και πείρα από τομείς όπως η ναυτιλία, ενώ θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία στις νέες τεχνολογίες, στον τουρισμό και μεταξύ ελληνικών και αραβικών ΑΕΙ».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε το ταξίδι του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στις ΗΠΑ ως «μια προσπάθεια ανάδειξης της πραγματικής φυσιογνωμίας της ελληνικής οικονομίας στους ξένους επενδυτές».
Αναφέρθηκε ακόμη στην πατροπαράδοτη, αποδεδειγμένη και δοκιμασμένη ελληνο-αραβική φιλία, προσθέτοντας ότι για την Ελλάδα η συμπαράσταση στον παλαιστινιακό λαό «δεν είναι απλώς θέμα αισθημάτων, αλλά βασικός κανόνας εξωτερικής πολιτικής, καθώς δεν αποδεχόμαστε την πολιτική που στηρίζεται στην βία, την παραβίαση διεθνών νομικών κανόνων και την δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων».
«Αυτό είναι το "α" και το "ω" της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» τόνισε, προσθέτοντας ότι το πιο κραυγαλέο παράδειγμα όσων προαναφερθέντων η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν αποδέχεται, «είναι το Παλαιστινιακό, όπως τόσα χρόνια το αντιμετωπίζουμε».
«Έχουμε μεγάλη ανεκτικότητα, καλή πίστη και αντικειμενικότητα και δεν έχουμε προκατάληψη εναντίον κανενός, δεν είμαστε βεβαίως ούτε εχθροί, ούτε αντίπαλοι του Ισραήλ, αλλά δεν μπορούμε να παραβούμε βασικές μας αρχές, και αυτό μας φέρνει στο πλευρό των Παλαιστινίων» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο, οι δυσμενείς επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης μπορούν να μετριαστούν «με την δημιουργία υποσυνόλων που δεν θα ανθίστανται στην παγκοσμιοποίηση, αλλά θα την μεταφέρουν στο εσωτερικό τους, θα την τροποποιούν, θα την πλαισιώνουν και θα δίνουν την δυνατότητα στους λαούς που θα συμμετέχουν στο υποσύνολο να αντισταθούν σε μεγάλα κινήματα συμφερόντων που μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο».
«Η Ελλάδα έζησε αυτήν την εμπειρία και τη ζει ακόμα, έχουμε τις ευθύνες μας και τις έχουμε αναγνωρίσει, αλλά είναι σαφές ότι η ελληνική περίπτωση δεν ήταν μια απομονωμένη περίπτωση, δεν ήταν το πρόβλημα του χρέους και του ελλείμματος της Ελλάδας απομονωμένο από γενικότερες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Η πραγματικότητα είναι πως υπήρχε μια επίθεση στρατηγικής σημασίας εναντίον του ευρώ, εναντίον της Ευρώπης και απλώς η Ελλάδα προσφέρθηκε εκείνη την στιγμή σαν ο πιο αδύναμος κρίκος» υπογράμμισε.
Απαντώντας στις επικρίσεις για το Μνημόνιο με την ΕΕ και το ΔΝΤ, σημείωσε ότι αυτοί «που καταριώνται το μνημόνιο, πολύ απλά θα ήθελαν κάποιος να μας δανείσει χωρίς όρους και προϋποθέσεις και αυτός που το κάνει αυτό ονομάζεται "¶γιος Βασίλης" και υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την ύπαρξή του».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ