Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι συνομιλίες για το Μεσανατολικό

Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2010 14:19

A- A A+

Από δοκιμασία αναμένεται να περάσει ο εύθραυστος διάλογος που ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, καθώς εκπνέει απόψε το ισραηλινό μορατόριουμ για τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης.

Μέχρι στιγμής ισραηλινοί αξιωματούχοι κρατούν ερμητικά κλειστά τα χαρτιά τους σχετικά με την πιθανολογούμενη παράταση επί 10μηνο του παγώματος κάθε κατασκευαστικής δραστηριότητες στους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, του οποίου η ισχύς εκπνέει συγκεκριμένα σήμερα τα μεσάνυκτα, τοπική ώρα.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπένγιαμιν Νετανιάχου αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός διεμήνυσε στους υπουργούς και υφυπουργούς του να αποφύγουν να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης γι’ αυτό το ζήτημα.

Ο Νετανιάχου συναντήθηκε χθες βράδυ με στενούς συνεργάτες του για να εξετάσουν το θέμα του παγώματος, ενώ βρίσκεται και σε διαρκή επαφή με τον υπουργό Αμύνης Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος πρόσφατα είχε διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον με αμερικανούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με την κρατική ραδιοφωνία, οι αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν κάποιες ιδέες σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους για το πώς θα ανταπεξέλθουν το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

Από την πλευρά, του ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ξεκαθάρισε ότι η άρνηση του Ισραήλ να παρατείνει το μορατόριουμ για τον εποικισμό της Δυτικής Οχθης δεν θα σημαίνει την αυτόματη διακοπή των συνομιλιών.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Μαχμούντ Αμπάς στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε την Παρασκευή και δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Al-Hayat. Ερωτηθείς συγκεκριμένα εάν θα τερματίσει τις διαπραγματεύσεις, εφόσον δεν συνεχισθεί το πάγωμα των οικοδομικών δραστηριοτήτων στη Δυτική Οχθη, απάντησε: «Οχι, θα προσφύγουμε στους παλαιστινιακούς θεσμούς, στην επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου».

Σημειώνεται ότι ο Μαχμούντ Αμπάς έφθασε σήμερα στο Παρίσι για διήμερη επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας της Γαλλίας, με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και με τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν.

«Ο κ. Αμπάς θα ενημερώσει τον κ. Σαρκοζί για τα πρόσφατα αποτελέσματα των διεθνών και των αμερικανικών προσπαθειών για να πεισθεί το Ισραήλ να παρατείνει την ισχύ του μορατόριουμ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή