Το αμφίρροπο αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών ερμηνεύτηκε ως τιμωρία εις βάρος της για την ολιγωρία της κυβέρνησης των Εργατικών σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Θέλοντας να απαντήσει στην πράξη στις έντονες επικρίσεις, η Αυστραλιανή πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί η ίδια διακομματικής επιτροπής, στόχος της οποίας θα είναι η εκπόνηση σχεδίου για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
«Η κοστολόγηση του άνθρακα άνθρακα θα δώσει κίνητρα για τη μείωση των εκπομπών, θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες τεχνολογίες και τεχνολογίες χαμηλών ρύπων, θα διασφαλίσει τις επενδύσεις στον κλάδο και θα βοηθήσει να αρχίσει η προσαρμογή της οικονομίας μας σε ένα καθαρότερο ενεργειακά μέλλον», δήλωσε η Τζούλια Γκίλαρντ.
Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η ποινικοποίηση της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα με την επιβολή φόρου, την εισαγωγή συστήματος ανταλλαγής εκπομπών ρύπων ή ένα συνδυασμό αυτών. Παράλληλα, η επιτροπή θα εξετασει το ενδεχόμενο σύστασης μιας «Συνέλευσης των Πολιτών», με 150 μέλη, η οποία θα μελετά «πράσινες» πρωτοβουλίες. Πρόκειται για μια πρόταση της ίδιας της Γκίλαρντ, η οποία ωστόσο φαίνεται πως δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.
Η κάθετη πτώση της δημοτικότητας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, που οδήγησε στην «αλλαγή σκυτάλης» στην πρωθυπουργία, αποδόθηκε στην αποτυχία του να υιοθετήσει νόμους για την ανταλλαγή εκπομπών ρύπων. Η ψήφιση τέτοιων νόμων θεωρείται πλέον ζήτημα πολιτικής επιβίωσης για την Τζούλια Γκίλαρντ –την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Αυστραλίας- μετά τη δύσκολη νίκη της στις εκλογές και τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού με το κόμμα των Πρασίνων.
Σημειώνεται ότι η Αυστραλία είναι ο χειρότερος ρυπαντής παγκοσμίως, καθώς και η υπ’ αριθμόν ένα εξαγωγός άνθρακα. Οι Αυστραλοί επιδεικνύουν τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη ευαισθησία σε περιβαλλοντικά ζητήματα, λόγω και των ακραίων καιρικών φαινομένων που δυστυχώς τείνουν να γίνουν κανόνας στη χώρα τους, οδηγώντας σε καταστροφές ύψους πολλών εκατομμυρίων σε σπίτια και καλλιέργειες.
Επιδρομή γιγαντιαίων ακρίδων απειλεί τις σοδειές
Στις «πληγές» που μαστίζουν τη χώρα προστίθενται τώρα οι ακρίδες. Μετά από πέντε χρόνια ξηρασίας, ο ποταμός Ντάρλινγκ –ο τέταρτος μεγαλύτερος στην Αυστραλία- υπερχείλισε φέτος, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για την έλευση τους. Αυτή τη φορά ωστόσο, τις καλλιέργειες απειλεί τριπλάσιος αριθμός ακρίδων, μεγέθους έως και εκατοντάδες φορές μεγαλύτερων από αυτές που απαντώνται στη χώρα!
Μιλώντας για δισεκατομμύρια έντομα, οι ερευνητές εκφράζουν φόβους ότι η φετεινή επιδρομή τους σε Νότιο Κουίνσλαντ, Νέα Νότια Ουαλία και Βικτόρια θα είναι η πλέον ολέθρια των τελευταίων 75 χρόνων, καταστρέφοντας με ευκολία έως και 10 τόνους σοδειών σε καθημερινή βάση!