Γ. Παπανδρέου: Να συνεχιστεί χωρίς χαλάρωση η προσπάθεια εξυγίανσης

Συστάσεις προς τους υπουργούς
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010 19:16
UPD:21:15
A- A A+

Η προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομίας πρέπει να συνεχιστεί χωρίς την παραμικρή χαλάρωση υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέπυ, μέχρι τώρα η προσπάθεια αυτή προχωρά με επιτυχία, ωστόσο, επεσήμανε πως η επιτυχία αυτή θα σφραγιστεί απο τις μεγάλες αλλαγές, που πρέπει να προωθηθούν σε κάθε τομέα και πρέπει να βελτιώνουν την καθημερινή ζωή του πολίτη, την προοπτική και το μέλλον του.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ακόμη τη σύστασή του προς τα μέλη της κυβέρνησης να μην ταυτίζονται με το υπουργείο τους και να διαμορφώσουν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των μεγάλων προτεραιοτήτων που τίθενται από κάθε υπουργείο.

Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση πρέπει να δουλέψει με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και ζήτησε, επίσης, κάθε υπουργείο να μην φέρνει αποσπασματικά κάποιο θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά να παρουσιάζει τη συνολική πολιτική του, η οποία και θα αναδεικνύεται δημόσια.

Αναφερόμενος στην επικοινωνιακή διαχείριση των κυβερνητικών δράσεων, τόνισε ότι στόχος είναι η μεγιστοποίηση του αποτελέσματος των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Για το λόγο αυτό, όπως είπε, πρέπει ο προγραμματισμός και το αποτέλεσμα να αναδεικνύονται μέσα από μια κεντρική διεύθυνση που θα αναδεικνύει όλα τα θετικά στοιχεία, τα οποία προωθεί κάθε υπουργείο.

Δικαιοσύνη

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορούν στη ρύθμιση διοικητικών και ποινικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια, σημειώνοντας ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκδίκαση αυτών των υποθέσεων δημιουργουν την αίσθηση της ατιμωρησίας όταν ο ελληνικός λαός ζητά δίκαια την ευνομία.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η καθυστέρηση αυτή έχει παρενέργειες τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνική λειτουργία της χώρας.

Τριτοβάθμια εκπαίδευση

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις που έγιναν στους Δελφούς την Κυριακή σχετικά με τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τόνισε πως «κάναμε μια εκκίνηση» και πρόσθεσε ότι έχουμε κάθε δυνατότητα να οικοδομήσουμε ένα σύστημα, που μας αξίζει και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής.

Επεσήμανε ακόμη ότι οι έκτακτες και δραματικές συνθήκες που υπάρχουν όλο αυτό το διάστημα στη χώρα, δεν επέτρεψαν πολλές φορές να διεξαχθεί η εκτενής διαβούλευση που θα ήθελε ο ίδιος πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Τόνισε πάντως ότι αυτή η διαβούλευση θα είναι συχνότερη όσο θα βελτιώνονται οι συνθήκες.

Επίθεση στη ΝΔ

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά περί μηδενισμού του ελλείμματος, χαρακτήρισε τον ίδιο και τα στελέχη της ΝΔ, μαθητευόμενους μάγους, οι οποίοι, όμως, όπως είπε, με τις πράξεις τους ευθύνονται για τα σημερινά ελλείμματα.

Εμείς, συμπλήρωσεο κ. Παπανδρέου, συνεχίζουμε με σοβαρότητα και μιλάμε με πράξεις που αλλάζουν την Ελλάδα. Στο δίλημμα των νέων να φύγουν ή να μείνουν στη χώρα, η κυβέρνηση απαντά ότι πρέπει να μείνουν για να αλλάξουν τη χώρα, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Επίσκεψη στις ΗΠΑ

Αναφέρθηκε επίσης εν συντομία στην επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις συναντήσεις που είχε εκεί, τονίζοντας ότι υπήρξε πολύ θετική ανταπόκριση σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια που κάνει η χώρα για να βγει από την οικονομική κρίση και να προωθήσει μεγάλες αλλαγές.

Αναφερόμενος μάλιστα στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε την απουσία του πρωθυπουργού της γείτονος από τη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ και ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά περίμενε ότι ο κ. Γκρούεφσκι θα ήταν παρών.

Αυτό, όπως ανέφερε, θα ήταν μια ευκαιρία να προωθηθεί το θέμα της ονομασίας. Δεν λέω,υπογράμμισε, ότι θα λύναμε το θέμα αλλά θα μπορούσαμε να το προωθήσουμε.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη και έχει τη βούληση να προωθήσει το θέμα για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή