Εξεταστική Siemens: Παράταση εργασιών και αποστολή εφέτη στο Μόναχο

Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010 18:05

Μετά από έντονο διάλογο, η Εξεταστική Επιτροπή αποφάσισε την παράταση των εργασιών της μέχρι τις 20 Οκτωβρίου και την επίδοση επιστολής προς τον εφέτη Γ. Χριστοδούλου, που θα περιλαμβάνει εκτίμηση του προέδρου της Επιτροπής για ζημία του Ελληνικού Δημοσίου που υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.

A- A A+

Την παράταση των εργασιών της μέχρι τις 20 Οκτωβρίου και την αποστολή του εφέτη Γ. Χριστοδούλου στο Μόναχο ώστε να προλειάνει το έδαφος για «ανάκριση» βασικών υπόπτων της υπόθεσης Siemens αποφάσισε η Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά την ομώνυμη υπόθεση.

Μετά από έντονο διάλογο, η Εξεταστική Επιτροπή αποφάσισε την παράταση των εργασιών της μέχρι τις 20 Οκτωβρίου (ο πρόεδρός της Σ. Βαλυράκης, είχε προτείνει ενάμιση μήνα παράταση) και την επίδοση επιστολής προς τον εφέτη Γ. Χριστοδούλου, που θα περιλαμβάνει εκτίμηση του προέδρου της Επιτροπής για ζημία του Ελληνικού Δημοσίου που υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ. Ακολούθως, ο κ. Χριστοδούλου θα μεταβεί στο Μόναχο, πιθανότατα την Πέμπτη, αφού θα έχει επίσης λάβει και τη θετική απάντηση της βαυαρικής Εισαγγελίας για δικαστική συνδρομή, που έχει ήδη κοινοποιηθεί στο Εφετείο Αθηνών.

«Το Ελληνικό Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα φέρεται να ζημιώθηκαν άμεσα και η ζημία που υπέστησαν υπολογίζεται κατ’ εκτίμηση, τουλάχιστον σε ποσοστό 10% επί του τζίρου κάθε σύμβασης μεταξύ της Siemens και του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο υπολογιζόταν κατά την κοστολόγηση του έργου και τον συνολικό προϋπολογισμό, και το οποίο τελικά μετακυλιόταν στη σύμβαση, δηλαδή πληρωνόταν σε κάθε περίπτωση από τον αντισυμβαλλόμενο της Siemens, η οποία δεν δαπανούσε βεβαίως τεράστια ποσά ετησίως για να μειώνει, αλλά για να αυξάνει τα έσοδά της» αναφέρεται στην επιστολή του κ. Βαλυράκη προς τον κο Χριστοδούλου.

«Ο επακριβής προσδιορισμός της ζημίας, τόσο θετικής όσο και αποθετικής, που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα, που προφανώς υπερβαίνει κατ’ εκτίμηση το ποσό των 2.000.000.000 ευρώ, καθιστά αναγκαία τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Η απόφαση για την αποστολή του εφέτη Γ. Χριστοδούλου, δεν ελήφθη χωρίς αντιρρήσεις. Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης κατήγγειλαν σκόπιμη κωλυσιεργία των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, αξιώνοντας την κατευθείαν μετάβαση της Εξεταστικής Επιτροπής στο Μόναχο, προκειμένου να λάβει τις ζητούμενες καταθέσεις.

«Προφανώς για λόγους σκοπιμότητας, που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση από τη Siemens των κομματικών ταμείων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ορισμένοι επιχειρούν να καθυστερήσουν ή και να ματαιώσουν το ταξίδι μας στη Γερμανία», παρατήρησε σε δηλώσεις του, ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ). «Το έχουμε αποφασίσει ομόφωνα, η Siemens λέει πως το θέλει, η ελληνική και γερμανική Δικαιοσύνη υποτίθεται πως συνεργάζονται. Αδυνατώ να αντιληφθώ, πού αποσκοπεί η επίσκεψη του κου Χριστοδούλου», ανέφερε ο βουλευτής.

Κατά της προκαταρκτικής αποστολής του κ. Χριστοδούλου, τάχθηκε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Καμμένος, ο οποίος αντιπρότεινε, σε περίπτωση που η Siemens αρνηθεί να ανταποκριθεί στο αίτημα των βουλευτών της Εξεταστικής Επιτροπής να υπάρξουν ενώπιόν τους καταθέσεις στελεχών της (Σίκατσεκ, Κουτσενρόιτερ, Χριστοφοράκος, σημερινή ηγεσία της Siemens), να αποκλειστεί από τους δημόσιους διαγωνισμούς στην Ελλάδα.

Επίσης, διαφώνησε επίσης και με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών της Επιτροπής, επισείοντας τον κίνδυνο, εάν προκηρυχθούν και βουλευτικές εκλογές μαζί με τις δημοτικές, η ημερομηνία λήξεως των εργασιών της Επιτροπής να συμπέσει στην προεκλογική περίοδο «και το έργο της Εξεταστικής να πεταχθεί στα σκουπίδια».

¶λλα θέματα τριβής, υπήρξαν για τα μέλη της Εξεταστικής, η εκτίμηση της ζημίας του Δημοσίου, όπως επίσης και το διάστημα παράτασης των εργασιών της. Ενάμιση μήνα παράταση και «τουλάχιστον ένα δισ. ευρώ ζημία» είχε προτείνει αρχικά ο πρόεδρός της, Σήφης Βαλυράκης, προτού συντάξει την προαναφερθείσα επιστολή, ένα μήνα παράταση είχε ζητήσει η Β. Τσόνογλου (ΠΑΣΟΚ) και «2 δισ. ζημία με 5 δισ. ευρώ ηθική βλάβη», επισημαίνοντας παράλληλα πως «από τον Μάιο του 2009, υπήρξε έγγραφο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προς τα υπουργεία, με προτροπή για υπολογισμό της ζημίας, χωρίς ανταπόκριση». «Το πολύ δέκα μέρες παράταση» είχε ζητήσει ο Κ. Τζαβάρας (ΝΔ), επικρίνοντας και τον υπουργό Οικονομικών, για το ότι «δεν αξίωσε αποζημίωση από τη Γερμανίδα καγκελάριο ¶γκελα Μέρκελ, για τη ζημία του Δημοσίου». Για τον Δ. Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) από την άλλη, «είναι λάθος η Επιτροπή να ξεπλύνει τις ευθύνες του ελληνικού κράτους που δεν εκτίμησε τις ζημίες».

Τελικά, κατά την ψηφοφορία για την παράταση των εργασιών μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, μειοψήφησαν ο Θ. Παφίλης (ΚΚΕ), ο Πάνος Καμμένος (ΝΔ), ο Π. Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ) και ο Κ. Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ).

Την πρόταση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κώστα Αϊβαλιώτη, για κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, απέρριψαν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, επιφυλασσόμενα να την επανεξετάσουν εφόσον προκύψουν στοιχεία από τις καταθέσεις των αξιωματούχων της Siemens, ενώ υπερψήφισε το ΚΚΕ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, απών κατά τη διεξαγωγή της σχετικής ψηφοφορίας, δήλωσε πως το κόμμα του, «παγίως δεν προβάλλει αντιρρήσεις σε τέτοιου είδους αιτήματα».

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Εξεταστική Επιτροπή, Θ. Παφίλης, ανέφερε πως «στρατηγικές και εγκληματικές επιλογές από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που αφορούσαν σε νευραλγικούς τομείς της Οικονομίας, δεν μπορούν να εξηγηθούν με όρους μίζας, για να αθωωθεί η πολιτική αυτή και τα δύο μεγάλα κόμματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή