Είναι ο μοναδικός άνθρωπος παγκοσμίως που αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα πανεπιστημίου, αν και ήταν πρώην έγκλειστος ψυχιατρείου.
Ο Πέτερ Λέμαν (χρειάστηκε να παλέψει για τη ζωή του όταν στα 27 του, το 1977, διαγνώσθηκε με «παρανοϊκή σχιζοφρένεια» και «ηβηφρενία» και κλείστηκε σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, κοντά στη Στουτγκάρδη.
Όπως περιγράφει στο βιβλίο «Βγαίνοντας από τα ψυχοφάρμακα» (εκδόσεις Νησίδες), επί ένα χρόνο δεχόταν ένα κοκτέϊλ ψυχοφαρμάκων που τον είχε μετατρέψει σε «φυτό». Oταν συμπτωματικά, μία ημέρα, αμέλησε να πάρει τα χάπια του, παρατήρησε ότι δεν υποτροπίασε και παρά τις αντίθετες συστάσεις του ψυχιάτρου που τον παρακολουθούσε, σταμάτησε την αγωγή. Διαπίστωσε τότε, ότι χωρίς τα φάρμακα ήταν πολύ καλύτερα, συνέχισε τις πανεπιστημιακές του σπουδές και εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο (πρώην) Χρηστών και Επιζώντων της Ψυχιατρικής (ENUSP), προσφέροντας γνώση και εμπειρία.
Το τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τον αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορα.
Στην ομιλία του ανέφερε ότι οι ψυχιατρικά ασθενείς δέχονται μόνο φαρμακευτική βοήθεια, και όχι κοινωνική. «Διαπιστώνουμε ότι παραβιάζεται το δικαίωμα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όπως και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό».
Η πρόεδρος του ENUSP Μέρι Νέτλ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αυτό που μας ενώνει είναι ότι γνωρίζουμε πως, όπου κι αν βρισκόμαστε στην Ευρώπη, δεν θα μας φερθούν καλά».
ΑΠΕ-ΜΠΕ