Το πρόσωπο της Βρετανίας

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2002 14:45

A- A A+

Λαίδη Αστορ: Αν ήσασταν ο σύζυγός μου θα δηλητηρίαζα τον καφέ σας.

Γουίνστον Τσόρτσιλ: Αν ήσασταν γυναίκα μου, να είστε βέβαιη ότι θα τόν έπινα.

Εάν η Βρετανία μπορούσε να ενσαρκωθεί από ένα πρόσωπο, αυτό πρέπει να είναι ο Γουίνστον Τσόρτσιλ.

Ο αποκαλούμενος και «πατέρας της νίκης», ένα από τα περισσότερο οξυδερκή πνεύματα που γέννησε κατά τη διάρκεια της σύγχρονης ιστορίας της η Γηραιά Αλβιών, εξελέγη ως «η μεγαλύτερη προσωπικότητα της Βρετανίας όλων των αιώνων», σε ψηφοφορία που διοργάνωσε το BBC, στην οποία συμμετείχαν πάνω από ένα εκατομμύριο τηλεθεατές.

Επί ένα μήνα, το BBC παρουσίαζε σε ώρες αυξημένης τηλεθέασης τα πορτραίτα των προσωπικοτήτων που συνέβαλαν στην ιστορική και πολιτιστική ακτινοβολία της χώρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός, στρατιωτικός και βραβευθείς με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1953, διαθέτων και ζωγραφικό τάλαντο, ξεπέρασε σε ψήφους τον Γουίλιαμ Σέξπιρ, τον Τζον Λένον, τον ναύαρχο Οράτιο Νέλσον, την πριγκίπισσα Νταϊάνα, τον Κάρολο Δαρβίνο, τον Ισαάκ Νεύτων, τη βασίλισσα Ελισάβετ Ι, και τον Ολιβερ Κρόμγουελ.

Η συνάντησή του με το πεπρωμένο του, όπως ο ίδιος είχε εξομολογηθεί, δεν γίνεται παρά μόνο όταν ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είναι πραγματικότητα και η κυβέρνηση Τσάμπερλεν καταρρέει. Για δέκα χρόνια ως απλό μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων ο Τσόρτσιλ προειδοποιούσε για τους κινδύνους της επικράτησης των Εθνικοσοσιαλιστών στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Σερ Αλαν Μπρουκ, προσωπάρχη του Τσόρτσιλ, «ο Ουίνστον είχε δέκα ιδέες κάθε μέρα, από τις οποίες μία ήταν καλή, αλλά δεν ήξερε ποια ήταν».

Ο Τσόρτσιλ είχε ασφαλώς και κακές ιδέες. Εννοούσε να υπερτιμά τη στρατιωτική ισχύ της Βρετανίας. Ηθελε να εισβάλει στη Νορβηγία, μια χώρα που παρέχει τον πιο δύσκολο δρόμο προς το Βερολίνο. Επέμενε πως η Τουρκία μπορούσε να ευθυγραμμιστεί με τους Συμμάχους. Ορισμένες από τις πρωτοβουλίες του οδήγησαν σε καταστροφή, όπως η επιμονή του να εισβάλει στα Δωδεκάνησα το 1943, παρά την αντίθετη γνώμη των Αμερικανών. Παρά ταύτα, χωρίς τον Τσόρτσιλ ο πόλεμος δεν θα είχε κερδηθεί.

Ο Τσόρτσιλ γνώριζε ότι οι πόλεμοι κερδίζονται μόνο με την ανάληψη δράσης. Οπως έλεγε: «Μπορεί να έχουμε σκεφτεί τα πάντα, αλλά η ουσία του θέματος είναι αν έχει γίνει τίποτα στην πράξη».

«Δεν έχω τίποτε άλλο να σας προσφέρω εκτός από αίμα, δάκρυα, μόχθο και ιδρώτα». Με την ιστορική πρώτη αγόρευσή του στη Βουλή των Κοινοτήτων, ως πρωθυπουργού πλέον –αξίωμα που αναλαμβάνει στις 10 Μαϊου 1940- ο Τσόρτσιλ θέτει ως μοναδικό στόχο την ολοκληρωτική νίκη επί του εχθρού. Ανεβάζει το κλονισμένο ηθικό των συμπατριωτών του καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου και χτίζει καλές σχέσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Φραγκλίνο Ρούσβελτ.

Τον Φεβρουάριο του 1945, ο Τσόρτσιλ παίρνει μέρος στη Διάσκεψη της Γιάλτας και αποφασίζει μαζί με τους Ρούζβελτ και Στάλιν την κατανομή των «σφαιρών επιρροής» στον μεταπολεμικό κόσμο.

«Η πολιτική είναι συναρπαστική όπως ο πόλεμος, αλλά πιο επικίνδυνη. Στον πόλεμο μπορεί να σκοτωθείς μία φορά, στην πολιτική πολλές», έλεγε ο Τσόρτσιλ.

Ετσι, μολονότι θεωρείται μεγάλος ηγέτης εν καιρώ πολέμου, δεν κρίνεται από τους συμπατριώτες του κατάλληλος για να οικοδομήσει μια καλύτερη Βρετανία εν καιρώ ειρήνης και χάνει τις εκλογές του 1945. Η ευκολία με την οποία αλλάζει κομματικά στρατόπεδα δεν του συγχωρείται. Ο ίδιος υποστήριζε ότι «όποιος δεν είναι σοσιαλιστής μέχρι τα 30 του, δεν έχει καρδιά, όποιος είναι σοσιαλιστής μετά τα 30, δεν έχει μυαλό». Σε ηλικία 77 ετών το 1951 αναλαμβάνει εκ νέου την πρωθυπουργία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή