Απαισιόδοξος σχετικά με τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού εμφανίστηκε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγκίς, εκτιμώντας πως «βρισκόμαστε πολύ μακριά» από μία λύση.
Πιο συγκεκριμένα, σε ομιλία του στη δεξαμενή σκέψης «European Policy Center» με θέμα την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας μετά το δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Μπαγκίς σημείωσε: «Ολες οι προτάσεις μας έχουν απορριφθεί και δεν έχουμε δεχθεί κάποια αντιπρόταση». Υπογράμμισε ακόμη ότι «είναι κρίμα που κάποια μεγάλα κράτη μέλη της ΕΕ κρύβονται πίσω από αυτό το όμορφο νησί, την Κύπρο».
«Για την ίδια την Κύπρο, η καλύτερη και φθηνότερη εγγύηση είναι να ανήκουμε στο ίδιο κλάμπ», ανέφερε.
Ερωτηθείς αν αναμένει κάποιες αρνητικές εξελίξεις για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας φέτος το Δεκέμβριο, απάντησε ότι κάθε χρόνο διακινούνται τα ίδια σενάρια και ότι κάποιοι πολιτικοί στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αυστρία χρησιμοποιούν το κυπριακό ζήτημα για τους δικούς τους εσωτερικούς πολιτικούς λόγους.
Εκτίμησε, πάντως, ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν ή να καταρρεύσουν.
Σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή και τα αποτελέσματα του πρόσφατου δημοψηφίσματος στην Τουρκία, ο κ. Μπαγκίς είπε ότι η Τουρκία έχει κατορθώσει πολλά και ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα καθοριστικής σημασίας βήμα.
«Η διαδικασία εναρμόνισής μας με την ΕΕ είναι πιο σημαντική από το άνοιγμα και το κλείσιμο κεφαλαίων. Στην Τουρκία ανοίγουμε τις καρδιές και το μυαλό μας στην Ευρώπη», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε μάλιστα σε ορισμένα από τα θετικά σημεία του «πακέτου» των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων όπως τα αυξημένα δικαιώματα για τις γυναίκες, τα παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τη μεγαλύτερη προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων και την παροχή δικαιώματος στους Τούρκους πολίτες να προσφεύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.
Απέρριψε δε τις επικρίσεις ορισμένων κύκλων, σύμφωνα με τις οποίες με αυτή τη συνταγματική μεταρρύθμιση η κυβέρνηση θα ελέγχει τη δικαστική εξουσία. Τόνισε μάλιστα πως τα περισσότερα από τα θέματα που περιλαμβάνονταν σε αυτήν, ήταν θέματα για τα οποία η Τουρκία είχε δεχθεί κριτική από την ΕΕ στις εκθέσεις προόδου των τελευταίων ετών.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαγκίς, οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν ένα κυβερνητικό σχέδιο, αλλά ένα σχέδιο και πρόγραμμα της Τουρκίας με στόχο την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ.
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις θετικές εξελίξεις που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα και αποδεικνύουν ότι πλέον η Τουρκία αλλάζει νοοτροπία και δεν κρύβει τα προβλήματα, αλλά τα αντιμετωπίζει, όπως υποστήριξε.
Ως πρώτο παράδειγμα ανέφερε την ιστορική Πατριαρχική λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου (για πρώτη φορά μετά το 1923) αλλά και την πρώτη λειτουργία σε αρμενική εκκλησία, το Ναό του Τιμίου Σταυρού, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, επίσης για πρώτη φορά μετά από 95 χρόνια.
Οι κινήσεις αυτές, όπως είπε, αποδεικνύουν ότι η Τουρκία πλέον δεν κρύβει «τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αλλά τα αντιμετωπίζει και αγκαλιάζει τα διαφορετικά στοιχεία της γιατί αυτά αποτελούν τον πλούτο της».
Αναφερόμενος στα όσα αναμένει η Τουρκία από την ΕΕ, τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να υπάρξει ίση μεταχείριση με τις άλλες υποψήφιες χώρες και διατύπωσε επιφυλάξεις για το πόσο δίκαιη είναι διαπραγματευτική διαδικασία που ακολουθείται στην περίπτωση της Τουρκίας, με 18 κεφάλαια να παραμένουν κλειστά «για πολιτικούς λόγους».
Πρόσθεσε πως η Τουρκία αναμένει μεγαλύτερη συνεργασία από τις χώρες της ΕΕ στην κοινή μάχη κατά της τρομοκρατίας. Επίσης σημείωσε ότι η κοινή γνώμη στην Τουρκία δεν αισθάνεται ότι δέχεται αρκετή υποστήριξη και συνεργασία από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε τέλος και στο θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της Τουρκίας στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι σε σχέση με ορισμένες χώρες για τις οποίες έχει καταργηθεί η βίζα, η Τουρκία είναι σε πολύ καλύτερη θέση και έχει κάνει πολύ περισσότερα βήματα.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ