Τ. Μπιρμπίλη: Στρατηγική αναγκαιότητα η πράσινη ανάπτυξη

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010 12:35
A- A A+

«Στρατηγική αναγκαιότητα και όχι ουτοπία» χαρακτήρισε η υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Τίνα Μπιρμπίλη την πράσινη ανάπτυξη μιλώντας στη Λευκωσία σε εκδήλωση του Ιδρύματος Ανδρέα Γ. Παπανδρέου (Κύπρου) με θέμα: «Πράσινη Ανάπτυξη- Πρόκληση: μέλλον και προοπτική για την Ελλάδα και την Ευρώπη στην Παγκόσμια Οικονομία».

«Η Πράσινη Ανάπτυξη είναι θέμα όλων μας, είναι θέμα της κοινωνίας. Απαιτείται μια νέα, πλατιά συμμαχία των πολιτών. Μια συμμαχία που υπερβαίνει τις στενές κομματικές γραμμές. Η Πράσινη Ανάπτυξη αποτελεί μια νέα στρατηγική. Μία επιδίωξη ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης της χώρας, για ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πράσινων θέσεων εργασίας, όπως αποκαλούνται διεθνώς», ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός.

Παρουσίασε εν συνεχεία το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την υλοποίηση των παρεμβάσεων, που θα επιτρέψουν στην πράσινη ανάπτυξη να προχωρήσει με επιτυχία. Σύμφωνα με την υπουργό, ο στρατηγικός σχεδιασμός στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

- Αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, με στόχο τη μετάβαση σε μια ανταγωνιστική οικονομία χαμηλής κατανάλωσης σε άνθρακα.

- Προστασία και διαχείριση των φυσικών πόρων με γνώμονα την αειφορία.

- Προώθηση πράσινων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης.

- Ενίσχυση των μηχανισμών και θεσμών περιβαλλοντικής διακυβέρνησης.

Η κ. Μπιρμπίλη έκανε εκτενή αναφορά στο Πρόγραμμα Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων του ΥΠΕΚΑ, που έχει ως πυρήνα του την Πράσινη Ανάπτυξη, και αποσκοπεί στην προσέλκυση και η πραγματοποίηση αναπτυξιακών επενδύσεων με συνολικό προϋπολογισμό €44,44 δισ. έως το 2015, με την παράλληλη δημιουργία άνω των 210.000 νέων θέσεων εργασίας εκ των οποίων 27.000 αφορούν προσωπικό μόνιμης απασχόλησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή