Πενήντα χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010 16:19

A- A A+

Μισό αιώνα ζωής συμπληρώνει η Κυπριακή Δημοκρατία, χώρα μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας μεγάλο τμήμα της επικράτειας βρίσκεται εδώ και 36 χρόνια υπό την κατοχή στρατευμάτων της Τουρκίας.

Το 1960, μετά τον αγώνα κατά της Βρετανικής αποικιοκρατίας με αίτημα την Ένωση με την Ελλάδα, η Κύπρος έγινε ανεξάρτητo κράτος βάσει των συμφωνιών Ζυρίχης - Λονδίνου, οι οποίες απέκλειαν την ένωση ή τη διχοτόμηση.

Στη βάση των συμφωνιών συντάχθηκε το Kυπριακό Σύνταγμα του 1960.

Το νέο κράτος ήταν δικοινοτικό (Ελληνοκύπριοι 82%- Τουρκοκύπριοι 18%), αλλά προέβλεπε ενιαίο σύστημα διακυβέρνησης. Δεν υπήρχε de jure γεωγραφικός διαχωρισμός των δύο κοινοτήτων, εκτός από την ειδική περίπτωση των χωριστών δήμων.

Εκτός από τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου υπεγράφησαν και τρεις συνθήκες: Εγγυήσεως (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία), Συμμαχίας, Εγκαθίδρυσης. Με βάση τη συνθήκη Εγκαθίδρυσης η Βρετανία διατηρεί κυρίαρχες βάσεις στο νησί.

Η επίσημη ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε στις 16 Αυγούστου 1960, αλλά λίγο αργότερα καθιερώθηκε ως Ημέρα της Κυπριακής Δημοκρατίας η 1η Οκτωβρίου. Πρώτος πρόεδρος της Κύπρου ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ (αριστερά) με αντιπρόεδρο τον Τουρκοκύπριο δρ. Φαζίλ Κιουτσούκ (δεξιά, στο μέσον Διακρίνονται ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μακάριος, ο τελευταίος βρετανός κυβερνήτης Σερ Χιου Φουτ).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή