Ψηφίστηκε με αλλαγές το ν/σ για το Πράσινο Ταμείο

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010 17:19
A- A A+

Ψηφίστηκε –με αλλαγές μετά από έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, το Πράσινο Ταμείο και την Κύρωση Δασικών Χαρτών.

Συγκεκριμένα απεσύρθη το άρθρο 30 παράγραφος 1, που έδινε τη δυνατότητα στην υπουργό Περιβάλλοντος με προεδρικό διάταγμα να αλλάζει τη νομοθεσία περί δόμησης, ενώ σε ό,τι αφορά το Πράσινο Ταμείο, η κ. Μπιρμπίλη δέχθηκε ο πρόεδρος του ΔΣ να περνάει από ακρόαση και έγκριση της Βουλής.

Στο επίκεντρο, πάντως, αιτιάσεων, επιφυλάξεων αλλά και ενστάσεων αρκετών βουλευτών, βρέθηκε, πέραν της διάταξης για τη δημιουργία και λειτουργία του Πράσινου Ταμείου, η ρύθμιση για την κατάρτιση δασικών χαρτών.

Τον έντονο προβληματισμό του για τις δύο αυτές νέες ρυθμίσεις, εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης, ζητώντας βελτιωτικές αλλαγές, ενώ μαζί του συντάχθηκαν και οι βουλευτές του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης, Χρήστος Μαγκούφης και Δημήτρης Βαρβαρίγος.

Τις ίδιες επιφυλάξεις εξέφρασαν τόσο ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε την ανάγκη αναμόρφωσης της δασικής νομοθεσίας με μια συνολική όμως αντιμετώπιση του προβλήματος και πρόσθεσε ότι «πρωτίστως βεβαίως είναι η προστασία του δάσους αλλά πρέπει να αφήσουμε πίσω μας μικροκομματικές σκοπιμότητες».

«Αν δεν αναθεωρηθεί το άρθρο 24 θα βρεθούμε αντικειμενικά σε τρομακτικό αδιέξοδο και κοινωνικό αναβρασμό», τόνισε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε: «Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις είναι πρώιμες. Χρειάζονται μεγαλύτερη επεξεργασία σε βάθος χρόνου. Όπως έρχονται σήμερα, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν σοβαρά αδιέξοδα».

Απαντώντας στις επικρίσεις των βουλευτών, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι το νομοσχέδιο καταρτίστηκε ύστερα από μακρά διαβούλευση και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της διάταξης για τους δασικούς χάρτες, αναγνώρισε ότι «σχοινοβατεί», ωστόσο, όπως είπε, «μπορεί διαχρονικά να έγιναν αυθαιρεσίες με την ανοχή του κράτους και να καταστρατηγήθηκε το "άπαξ δάσος πάντα δάσος"», αλλά «τώρα γίνεται μια προσπάθεια να μην αναιρεθεί το υπόλοιπο που υπάρχει».

Αξίζει να σημειωθούν οι επικρίσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Σαλαγιάννη και Μαγκούφη με αφορμή την επίμαχη ρύθμιση που αποσύρθηκε και έδινε τη δυνατότητα στην υπουργό Περιβάλλοντος να αλλάζει τη νομοθεσία για τη δόμηση, με προεδρικά διατάγματα.

Ο κ. Σαλαγιάννης, εξαιρώντας πάντως την υπουργό Περιβάλλοντος, έκανε λόγο για εμμονές ορισμένων υπουργών που εκφράζονται με τρόπο που αιφνιδιάζουν και την κοινωνία και τη βουλή.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαγκούφης ανέφερε ότι την ευθύνη να νομοθετεί έχει η Βουλή και δεν μπορεί ένας υπουργός να έρχεται και να ανατρέπει το νόμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή