Προανακριτική για Βατοπέδι: Εξέταση Ευ.Μπασιάκου, Αλ.Κοντού

Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2010 10:27
UPD:10:48

Οι εργασίες της Επιτροπής εισέρχονται στην τελική ευθεία, αν και ο πρόεδρός της, Δημήτρης Τσιρώνης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί παράταση 15 - 20 ημερών για την κατάθεση του πορίσματος.

A- A A+

Με την εξέταση των πρώην υπουργών Ευάγγελου Μπασιάκου και Αλέξανδρου Κοντού ολοκληρώνεται ο κύκλος της εξέτασης των πολιτικών προσώπων στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Βατοπεδίου.

Οι εργασίες της Επιτροπής εισέρχονται έτσι στην τελική ευθεία, αν και ο πρόεδρός της, Δημήτρης Τσιρώνης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί παράταση 15 - 20 ημερών για την κατάθεση του πορίσματος.

«Στις 4 Οκτωβρίου τελειώνουν οι εργασίες, αλλά δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι καινούργιες εκτιμήσεις που έχει ζητήσει η Επιτροπή από οκτώ οίκους αξιολόγησης για το ύψος της τυχόν ζημίας που υπέστη το ελληνικό δημόσιο από τις ανταλλαγές, όσο και τα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου για την κίνηση των λογαριασμών», ανέφερε ο κ. Τσιρώνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Επιτροπή είναι σε επαφή με οκτώ εταιρίες εκτιμήσεων οι οποίες θα κάνουν εξ αρχής αυτοψία και δεν θα επιβεβαιώσουν απλώς τις εκθέσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών για το κόστος των ανταλλαγών. Παράλληλα, θα ζητηθεί και η συμβολή των υπηρεσιών της Βουλής, της ΚΕΔ και του υπουργείου Οικονομικών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, είχε εξάλλου απορρίψει το επιχείρημα ότι δεν προκύπτει ζημιά του Δημοσίου λέγοντας: «η ζημιά είναι δεδομένη, ακόμη και με τις εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών που μιλά για 110 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή της λίμνης Βισθωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων που ανήκουν στο δημόσιο».

«Οι εκπτώσεις ΠΑΣΟΚ για την υποτιθέμενη ζημιά του ελληνικού δημοσίου συνεχίζονται. Ξεκίνησαν από 10 δισ. ευρώ έπεσαν στο 1 δισ. ευρώ, κατέβηκαν στα 400 εκατ. ευρώ και από χτες ήμαστε στα 110 εκατ. ευρώ. Την επόμενη εβδομάδα πόσο», σχολίασαν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας.

Τον ισχυρισμό του ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου επανέλαβε την Πέμπτη, για μια ακόμη φορά, ενώπιον της επιτροπής ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης. Ταυτόχρονα στηλίτευσε την αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ από την Προανακριτική.

Ο κ. Βουλγαράκης ο οποίος εμπλέκεται στο ζήτημα του αποχαρακτηρισμού αρχαιολογικών εκτάσεων στην Ουρανούπολη, προσκόμισε οκτώ γνωμοδοτήσεις πανεπιστημιακών, υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με αυτές δεν προκύπτει καμία ευθύνη του.

Παράλληλα, υιοθέτησε πλήρως τις απόψεις που διατύπωσε στην επιστολή του προς την Προανακριτική ο τέως πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, όσον αφορά στο ζήτημα των ανταλλαγών με τη Μονή.

Ερωτηθείς, όμως, σχετικά με τα όσα υποστήριξε η σύζυγός του, Αικατερίνη Πελέκη, περί κεντρικής πολιτικής απόφασης στην υπόθεση του Βατοπεδίου, ο πρώην υπουργός δικαιολόγησε τη στάση της λέγοντας: «Αυτά που λέει η σύζυγός μου τα λέει καιρό τώρα και ο καθένας εκφράζεται με τον τρόπο του. Είναι λάθος να ερμηνεύεται πολιτικά ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε απόγνωση». Αντίθετα, όμως, υπήρξε πολύ αιχμηρός σχετικά με την αποχώρηση της Ν.Δ. από την Προανακριτική που διερευνά την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Στην Προανακριτική κατέθεσε μέσω γραπτού υπομνήματος και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, ο οποίος επανέλαβε ότι υιοθέτησε ως όφειλε τη σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά, διότι σε μια τέτοια περίπτωση η στάση του θα αποτελούσε πράξη αυθαιρεσίας και μη τήρησης της νομιμότητας. Στο υπόμνημά του, πάντως, ο κ. Δούκας δεν κάνει καμία αναφορά στην επίμαχη συνομιλία που είχε για το θέμα των συναλλαγών με τον τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Κώστα Καραμανλή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή