«Aννα, είπα!» στο θέατρο Στοά

Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2010 13:02

A- A A+

Δεκατέσσερα χρόνια έπειτα από το πρώτο του ανέβασμα στο Θέατρο Στοά (Μπισκίνη 55 Ζωγράφου), το έργο του Παναγιώτη Μέντη «¶ννα, είπα!» θα παρουσιαστεί ξανά και θα εγκαινιάσει την νέα θεατρική σεζόν που είναι αφιερωμένη στα σαράντα χρόνια της συνεχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας του θεάτρου.

Η παράσταση, η οποία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες επιτυχίες του θεάτρου, ανέβηκε για πρώτη φορά το 1996 και καθιέρωσε τον Παναγιώτη Μέντη ως συγγραφέα ενώ για το ρόλο της ¶ννας η Λήδα Πρωτοψάλτη πήρε το 1997 το βραβείο των Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

«Πώς νΆ αποτυπώσεις στο χαρτί ένα ταραγμένο εγκεφαλογράφημα; Πώς να το αποτυπώσεις με λόγια; Ξεκίνησα να γράψω για την ¶ννα ακούγοντας τη σιωπή μιας γυναίκας. Μια σιωπή χωρίς συνείδηση από την ίδια. Μια σιωπή που στο μυαλό μου πήρε διάφορες διαστάσεις. Την είδα άλλοτε σαν σιωπή – στάση ζωής, άλλοτε σαν σιωπή – διαμαρτυρία, άλλοτε σαν σιωπή – πολιτική πράξη κι άλλοτε σαν σιωπή – επιλογή για άμυνα απέναντι στη βία και τη μικρότητα, ενός ανθρώπου που είδε και τρόμαξε...»

Με αυτά τα λόγια προλόγισε στο πρόγραμμα ο Παναγιώτης Μέντης το πρώτο ανέβασμα της ¶ννας το 1996.

Το έργο αφηγείται την ιστορία μια γυναίκας, η οποία κλεισμένη σε ένα θάλαμο ψυχιατρικής κλινικής αναπολεί καθημερινά τη ζωή της και αναπλάθει με τη φαντασία της τη σχέση με τη μητέρα της. Μέσα στο μυαλό της ζει σκηνές και σχέσεις, που έγραψαν μέσα της το μαρτύριο που έζησε εξ αιτίας των εμμονών, των νουθεσιών, των απαγορεύσεων, της νοοτροπίας γενικότερα μιας μάνας, που κι εκείνη πριν από την κόρη της έζησε μια άθλια και βασανισμένη ζωή και να στηρίξει μια οικογένεια που ένας άρρωστος και βασανισμένος πατέρας δεν μπορούσε να στηρίξει. Η ιστορία της ¶ννας είναι η ιστορία γυναικών που έχουν αποτυπωμένα πάνω τους τα σημάδια από μιας οδυνηρή σχέση Μάνας-Κόρης.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Λήδα Πρωτοψάλτη, Θανάσης Παπαγεωργίου, Νίκη Χαντζίδου, Ευδοκία Σουβατζή, Εύα Καμινάρη, Δημήτρης Θεοδώρου, Βάσω Ορκοπούλου.

Η σκηνοθεσία είναι του Θανάση Παπαγεωργίου και τα σκηνικά και κοστούμια της Αφροδίτης Κουτσουδάκη.

Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου.

Το θέατρο Στοά γιορτάζει σαράντα συνεχείς θεατρικές περιόδους και μέσα στο 2011 θα κυκλοφορήσει το «Ημερολόγιο της Στοάς», ένα βιβλίο που γράφει ο Θανάσης Παπαγεωργίου για την σαραντάχρονη πορεία του θεάτρου από το 1971 μέχρι το 2011.

Οι επετειακές εκδηλώσεις θα μεταφερθούν και στη Θεσσαλονίκη στην οποία θα δοθούν παραστάσεις την επόμενη άνοιξη.

Προτεινόμενα για εσάς