«Σεμινάριο βλακείας»

Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2010 13:54
UPD:13:56
A- A A+

«Σεμινάριο βλακείας» θα... διδάξει από την 1η έως τις 5 Οκτωβρίου, στο θέατρο Aνετον, ο ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς, σε ένα έργο που γράφτηκε κατόπιν παραγγελλίας από τον φίλο του συγγραφέα, Σάκη Σερέφα και σκηνοθετήθηκε από την Κατερίνα Πολυχρονοπούλου.

Το «Σεμινάριο Βλακείας» είναι ένα κωμικοτραγικός μονόλογος του συγγραφέα Σάκη Σερέφα. Είναι η τελευταία διάλεξη ενός καθηγητή, του Εισηγητή (Δημήτρης Πιατάς), στους τελειόφοιτους ενός σύγχρονου τεχνοκρατικού κολεγίου. Το «μάθημα ζωής» του Εισηγητή είναι ένα στοχαστικό παραλήρημα πάνω στη διαχρονική «αξία» της βλακείας ως αντίδοτο στην τετράγωνη και συχνά ανελέητη λογική της εποχής μας. Όπως λέει χαρακτηριστικά και ο ίδιος: «Η βλακεία είναι θείο χάρισμα. Όμως δεν πρέπει να της γίνεται κατάχρηση». Παλιά αραβική παροιμία είναι αυτή.

Η υπεράσπιση της βλακείας καταλήγει σε μια καυστική κριτική του σημερινού πολιτισμού, η οποία ξεδιπλώνεται όχι μόνο μέσα από τον προσωπικό λόγο του Εισηγητή αλλά μέσα από την παράλληλη ψηφιακή εγκατάσταση που προβάλλει χαρακτηριστικά στιγμιότυπα και μορφές με θέμα τη βλακεία –από τον Σαρλώ στον Mr Bean και από τον Έρασμο στον Μέγα Ναπολέοντα. Στο τέλος, όμως, το «μάθημα ζωής» του Εισηγητή αποκτά και έναν σπαρακτικό, εξομολογητικό τόνο: μήπως τελικά η βλακεία είναι το μοναδικό όπλο επιβίωσης και το τελευταίο αποκούμπι ανθρωπιάς στον αμείλικτο κόσμο όπου ζούμε;

Πληροφορίες

Θεσσαλονίκη, θέατρο ¶νετον Παρασκευοπούλου 42, από την 1η έως τις 5 Οκτωβρίου

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV