«Η Ε.Ε. συνεχίζει να έχει σημασία για το Πεκίνο, παρά τα προβλήματά της»

Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2010 15:45

A- A A+

Πρώτος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας του κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο η Αθήνα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1875080 .

Στις 4 και 5 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής Ασίας-Ευρώπης (Asem) και Ε.Ε.-Κίνας.

"Η Asem προσφέρει μία δυνατότητα στην Ευρώπη και την Ασία να σταματήσουν να απομακρύνονται η μία από την άλλη", σύμφωνα με το European Policy Center των Βρυξελλών.

Η άλλη σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Κίνας θα ασχοληθεί, σύμφωνα με κινεζικές και ευρωπαϊκές πηγές, με την έξοδο από την κρίση και τα ακανθώδη διμερή θέματα: ανθρώπινα δικαιώματα, εμπορικές σχέσεις και γιουάν, του οποίου την υποτίμηση επικρίνουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε την ικανοποίησή της για "την αξιοσημείωτη αύξηση των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και την Ε.Ε. (+30% κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, ύψους άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων) και εξέφρασε την επιθυμία η σύνοδος κορυφής να σημάνει μία νέα εκκίνηση".

"Χωρίς αμφιβολία ο Γουέν Τζιαμπάο θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ότι η Ε.Ε. συνεχίζει να έχει σημασία για το Πεκίνο, παρά τα οικονομικά και θεσμικά της προβλήματα", εκτιμά ο Τζόναθαν Χόλσταγκ, ερευνητής του Brussels Institute of Contemporary China Studies.

Η Κίνα συνεχίζει να αντιμετωπίζει την Ευρώπη ως χρήσιμο αντίβαρο προς τις ΗΠΑ, όμως η πρόοδος των σχέσεων Ευρώπης-Κίνας δεν δικαιολογεί αισιοδοξία.

"Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η Κίνα γίνεται αλαζονική, και οι Κινέζοι θεωρούν ότι η Ευρώπη αποδυναμώνεται και ότι κλείνεται στον εαυτό της", λέει ο Τζόναθαν Χόλσταγκ.

Στις Βρυξέλλες, ο κ. Τζιαμπάο θα συναντηθεί με τον βέλγο ομόλογό του Ιβ Λετέρμ και θα υπογραφούν σημαντικές συμφωνίες, κυρίως στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών.

Στην Ιταλία, θα συναντηθεί στις 7 Οκτωβρίου με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και θα υπογράψει μαζί του ένα "σχέδιο δράσης" για έναν διευρυμένο πολιτικό και οικονομικό διάλογο.

Στην Τουρκία, στις 8 Οκτωβρίου, θα υπογραφούν περί τις δέκα συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του εμπορίου και του πολιτισμού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Η φωτογραφία με τον κ. Τζιαμπάο είναι από την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στο Πεκίνο τον Ιούνιο του 2008.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή