Αινιγματικός στο σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό ο Ντενκτάς

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2002 07:18
UPD:07:27
A- A A+

Ετοιμος για διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού εμφανίστηκε χθες ο Ραούφ Ντενκτάς, με επιστολή του στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. «Μελετούμε σε βάθος την επιστολή Ντενκτάς και από ό,τι φαίνεται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είναι έτοιμος για διαπραγμάτευση«, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ, εκτίμησε την επιστολή Ντενκτάς ως αίτημα για προ-διαπραγμάτευση πριν από τη διαπραγμάτευση. Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι είναι λανθασμένη η πληροφορία για την απάντηση Ντενκτάς.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, μετά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική, έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία λύσης του Κυπριακού και εξέφρασε την ελπίδα οι δύο πλευρές να ανταποκριθούν στο σχέδιο Ανάν με τρόπο, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πάουελ τόνισε στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί λύση του Κυπριακού μέχρι την Κοπεγχάγη, τότε πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια δυναμική προσπάθεια.

Ο Γιώργος Παπανδρέου από την πλευρά του εξέφρασε την ελπίδα να επιλυθεί το Κυπριακό με τη βοήθεια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, ενώ επανέλαβε ότι η χώρα μας υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Μιλώντας στο CNN TUTK, ο Αλβάρο ντε Σότο, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα, το οποίο προβλέπει την υπογραφή αρχικής συμφωνίας στις 12 Δεκεμβρίου.

«Για εμάς προέχει η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις», δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Η ένταξη της Κύπρου είναι αυτονόητη και ανεξάρτητη από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος», τόνισε ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ο ίδιος πάντως δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του Γιώργου Παπανδρέου, ότι μετά από ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού θα υπάρξει πρόοδος και στο θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Το θέμα της Κύπρου τέλος, αναμένεται να βρεθεί σήμερα στι επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή