Προειδοποιήσεις ΗΠΑ-Βρετανίας για επιθέσεις στην Ευρώπη

Κυριακή, 03 Οκτωβρίου 2010 16:00
UPD:17:24
A- A A+

Εξέδωσαν οι ΗΠΑ την επίσημη προειδοποίηση για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων από την Αλ Κάιντα και άλλες οργανώσεις στην Ευρώπη, εφιστώντας την προσοχή των Αμερικανών πολιτών.

Σύμφωνα με την ταξιδιωτική οδηγία, στόχοι των επιθέσεων θα μπορούσαν να είναι τα δημόσια μέσα μεταφοράς και άλλα σημεία όπου μεταβαίνουν τουρίστες.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η Αλ Κάιντα και συνδεόμενες με αυτή οργανώσεις εξακολουθούν να σχεδιάζουν επιθέσεις.

Η απόφαση για την έκδοση της οδηγίας ελήφθη καθώς αξιωματούχοι των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών αξιολογούν πληροφορίες για ενδεχόμενα σχέδια τρομοκρατικών επιθέσεων σε Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία.

Λίγο αργότερα και η Βρετανία επικαιροποίησε την ταξιδιωτική οδηγία προς τους Βρετανούς τουρίστες που ταξιδεύουν στη Γερμανία και τη Γαλλία, αυξάνοντας το επίπεδο επικινδυνότητας για τρομοκρατική επίθεση σε «υψηλό» από «γενικό».

«Η ταξιδιωτική προειδοποίηση για τη Γερμανία και τη Γερμανία επικαιροποιήθηκε. Αυτές, όπως και άλλες χώρες στην Ευρώπη, διατρέχουν μέγα κίνδυνο τρομοκρατίας, και αυτό υπαγόρευσε την ενημέρωση της προειδοποίησής μας» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι βρετανικές υπηρεσίες αρνήθηκαν να απαντήσουν γιατί έσπευσαν να αυξήσουν το επίπεδο επικινδυνότητας, αρκούμενες να τονίσουν πως όλες οι οδηγίες αναθεωρούνται με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα ασφαλείας.

Από την πλευρά του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η αμερικανική ταξιδιωτική οδηγία είναι σύμφωνη προς εκείνες που έχει εκδώσει και η Γαλλία για τους πολίτες της.

«Ενημερωθήκαμε για την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσαν οι ΗΠΑ για τους Αμερικανούς υπηκόους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, και είναι στην ίδια γραμμή με τις γενικές κατευθύνσεις που συμβουλεύσαμε και εμείς το γαλλικό πληθυσμό» σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπερνάρ Βαλερό.

«Η τρομοκρατική απειλή στη Γαλλία παραμένει υψηλή, το επίπεδο συναγερμού έχει παραμείνει αμετάβλητο, στο κόκκινο» πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή