Κλίμα φόβου για τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη

Και η Ιαπωνία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία
Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2010 14:00

A- A A+

Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε σήμερα τους Ιάπωνες που ταξιδεύουν ή ζουν στην Ευρώπη για «πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις» της Αλ Κάιντα και οργανώσεων που συνδέονται με αυτήν.

Ανάλογη προειδοποίηση απηύθυνε χθες και η Ουάσινγκτον, επισημαίνοντας ότι οι δράστες μπορεί να χρησιμοποιήσουν «διάφορα μέσα και όπλα και να στοχοποιήσουν τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά συμφέροντα» στην Ευρώπη και ότι «οι τρέχουσες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η Αλ Κάιντα και άλλες οργανώσεις που συνδέονται με αυτήν εξακολουθούν να σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις».

Οι ιαπωνικές αρχές κάλεσαν τους Ιάπωνες να είναι προσεκτικοί στην Ευρώπη, κυρίως κοντά σε πιθανούς στόχους επιθέσεων, όπως τα δημόσια κτίρια, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι τουριστικές τοποθεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στα ΜΜΕ την περασμένη εβδομάδα, οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν στοιχεία για σχεδιαζόμενες επιθέσεις σε μεγάλες πόλεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, κατά το πρότυπο των επιθέσεων του Μουμπάι που προκάλεσαν το θάνατο σε 166 ανθρώπους το 2008.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο Fox News, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ο πύργος του ¶ιφελ στο Παρίσι και ο κεντρικός σταθμός του Βερολίνου, περιλαμβάνονται μεταξύ των πολυσύχναστων σημείων στην Ευρώπη στον κατάλογο των πιθανών στόχων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, ο κατάλογος διοχετεύθηκε από έναν «γερμανο-πακιστανό υπήκοο, ο οποίος ανακρίνεται στην αμερικανική βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν». Το Fox News προσθέτει πως η αυτή η πληροφορία έχει επιβεβαιωθεί από ανώτερα στελέχη δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Στον κατάλογο αυτό, σύμφωνα πάντα με το δίκτυο, περιλαμβάνονται το πολυτελές ξενοδοχείο ¶ντλον, κοντά στην πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο, ο πύργος της τηλεόρασης στην Αλεξάντερπλατζ, επίσης στη γερμανική πρωτεύουσα, καθώς και ο καθεδρικός ναός της Νοτρ-Νταμ στο Παρίσι.

«Αξιωματούχος τόνισε επίσης πως έχει ενισχυθεί η ασφάλεια γύρω από τη βρετανική βασιλική οικογένεια», αναφέρει το Fox News.

Το CNN, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, μεταδίδει ότι ομάδα ισλαμιστών εξτρεμιστών από το Αμβούργο βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδιαζόμενων επιθέσεων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ρομπέρτο Μαρόνι δήλωσε ότι ο κίνδυνος επιθέσεων παραμένει «υψηλός» στη χώρα, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη ένδειξη ή συγκεκριμένος στόχος.

«Ο τρομοκρατικός κίνδυνος δεν υποτιμήθηκε ποτέ. Παραμένει υψηλός και οι ιταλικές υπηρεσίες ασφαλείας παρακολουθούν με προσοχή την κατάσταση σε συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ», δήλωσε ο Μαρόνι στο τηλεοπτικό δίκτυο Canale 5.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή