Βραζιλία: Στο δεύτερο γύρο θα κριθεί ο νικητής των προεδρικών εκλογών

Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2010 15:48

A- A A+

Στο δεύτερο γύρο στις 31 Οκτωβρίου θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της Βραζιλίας η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος Ντζίλμα Ρούσεφ από τον κύριο αντίπαλό της Ζοζέ Σέρα, καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό άνω του 50% για την εκλογή της από τον πρώτο γύρο.

Η πρώην μαρξίστρια αντάρτισσα, που επιλέχθηκε από τον πρόεδρο Λουΐς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα για να συνεχίσει την κεντροαριστερή πολιτική του, συγκέντρωσε το 46,6% των ψήφων, με καταμετρημένο το 98%, ενώ ο Σέρα εξασφάλισε το 32,7%.

«Είμαστε συνηθισμένοι στις προκλήσεις. Παραδοσιακά έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στον δεύτερο γύρο των εκλογών», τόνισε η Ρούσεφ υπενθυμίζοντας πως και ο Λούλα, που την 1η Ιανουαρίου θα εγκαταλείψει την εξουσία ως ο δημοφιλέστερος όλων των προέδρων, με αποδοχή 85%, είχε χρειασθεί τον δεύτερο γύρο, τόσο το 2002, όσο και τέσσερα χρόνια αργότερα, για να κερδίσει στις εκλογές.

Παρότι δύο εταιρείες δημοσκοπήσεων είχαν προβλέψει πως η Ρούσεφ δεν θα συμπλήρωνε το απαραίτητο 50% για την εκλογή της στον πρώτο γύρο (46,6% με καταμετρημένο το 98% των ψήφων), κανένας δεν είχε προβλέψει το αυξημένο ποσοστό (σχεδόν 20%) που συγκέντρωσε η υποψήφια των Πρασίνων Μαρίνα Σίλβα.

«Εμείς υποστηρίξαμε μία νικηφόρα ιδέα και η Βραζιλία αφουγκράσθηκε το κάλεσμά μας», τόνισε η Σίλβα από την έδρα του κόμματος στο Σάο Πάουλο.

«Δεν είναι το τελικό σημείο. Είναι η απαρχή μίας διαδικασίας που σηματοδοτεί μία νέα πολιτική με τις ιδέες που υποστηρίζουμε», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή