Χιλή: Ίσως και το Σαββατοκύριακο η διάσωση των μεταλλωρύχων

Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2010 11:20

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού προχωράει πολύ γρηγορότερα απ’ό,τι αρχικά αναμενόταν.

A- A A+

Ακόμα και εντός του Σαββατοκύριακου μπορεί να ολοκληρωθεί η επιχείρηση διάσωσης των 33 μεταλλωρύχων που έχουν παγιδευτεί 700 μέτρα κάτω από τη γη εδώ και μήνες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της επιχείρησης Πέδρο Μπουτατσόνι στο BBC, το γεωτρύπανο πρέπει να σκάψει άλλα 160 μέτρα για να φτάσει στους μεταλλωρύχους, ενώ έχει ήδη σκάψει σε βάθος 464 μέτρων. Πρόσθεσε ότι ίσως να φτάσουν στους παγιδευμένους άνδρες μέσα σε τρεις με τέσσερις ημέρες.

Νωρίτερα, ο Χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινέρα ανέφερε ότι οι διασώστες βρίσκονται «πολύ κοντά» στον απεγκλωβισμό των μεταλλωρύχων και ότι ήλπιζε η επιχείρηση να έχει ολοκληρωθεί πριν το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Ευρώπη στις 17 Οκτωβρίου.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού προχωράει πολύ γρηγορότερα απ’ό,τι αρχικά αναμενόταν. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι ανθρακωρύχοι θα ανασύρονταν μετά τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ νωρίτερα οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τις αρχές Νοεμβρίου.

Μόλις ολοκληρωθεί διάνοιξη της σήραγγας, ειδικά κατασκευασμένος θαλαμίσκος θα ανασύρει έναν έναν τους μεταλλωρύχους, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να ασκούνται προκειμένου να κατορθώσουν να ανέβουν στην επιφάνεια της γης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή