Γ. Παπανδρέου: Tο μέλλον της Σερβίας ανήκει στην Ευρώπη

Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2010 22:16
A- A A+

Υπέρ της ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκε εκ νέου ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της διάσκεψης που διοργανώθηκε στο Βελιγράδι με θέμα «Ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το μέλλον της Σερβίας ανήκει στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, και σήμερα, με την «Ατζέντα 2014», προσπαθεί να δώσει νέα δυναμική στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων.

«Η ευρωπαϊκή πορεία δεν είναι εύκολη υπόθεση και χρειάζεται θάρρος για να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η Σερβία σήμερα κάνει μεγάλες προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης και να συλληφθεί ο Ράτκο Μλάντιτς».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, απαραίτητο είναι, επίσης, να αρχίσει σύντομα και χωρίς όρους ο διάλογος Πρίστινας - Βελιγραδίου για το Κόσοβο, στο πλαίσιο της πρόσφατης διακήρυξης του ΟΗΕ, όπου θα γίνουν σεβαστά και τα συμφέροντα της Σερβίας και της ενωμένης Ευρώπης.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο του πρώην πρωθυπουργού της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, που δολοφονήθηκε το 2003. Αναφέρθηκε στο όραμα του Τζίντζιτς να εντάξει τη Σερβία στην ΕΕ και επανέλαβε τη δέσμευση που ανέλαβε στην κηδεία του, ότι θα βοηθήσει όσο μπορεί τη Σερβία για να φτάσει εκεί που ανήκει, στην ΕΕ.

Αναφερόμενος στα Βαλκάνια, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «οι λαοί της περιοχής, έχουν μεγάλες δυνατότητες, αρκεί να ξεπεράσουν τους διχασμούς του παρελθόντος και να κοιτάξουν μπροστά στο μέλλον».

«Αισθανόμαστε υπερήφανοι που είμαστε Βαλκάνιοι. Έχουμε πολλές δυνατότητες και μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε, εντός της ενιαίας Ευρώπης», υπογράμμισε και κατέληξε: «Ας κάνουμε την περιοχή μας τόπο όπου ο καθένας θα επιθυμούσε να ζήσει».

Στη διάσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίκουλας Τζούριντα και ο αρχηγός της αποστολής της ΕΕ, στη Σερβία, Βένσον Ντέζερ.

Μετά το τέλος της διάσκεψης, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, όπου συζητήθηκαν η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, το ζήτημα του Κοσόβου και τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα μας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή