Ν. Κορέα: Σε ανησυχητικό επίπεδο η βορειοκορεατική πυρηνική απειλή

Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2010 11:13

Παρότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, η Βόρεια Κορέα δεν έχει δώσει ενδείξεις ότι έχει και ενεργή πυρηνική βόμβα.

A- A A+

Την εκτίμηση ότι η πυρηνική απειλή από τη Βόρεια Κορέα έχει φθάσει σε ανησυχητικό επίπεδο εξέφρασε κυβερνητικός αξιωματούχος της Νότιας Κορέας, υποστηρίζοντας πως η Πιονγιάνγκ επιχειρεί να ελαχιστοποιήσει το μέγεθος των όπλων της για να βελτιώσει την κινητικότητά τους και την απόδοσή τους.

Σύμφωνα με μία αμερικανική δεξαμενή σκέψης, από δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα φαίνεται ότι στο πυρηνικό συγκρότημα του Γιονγκμπιόν, στη Βόρεια Κορέα, πραγματοποιούνται έργα.

Η είδηση ότι η Βόρεια Κορέα προχωράει με τα πυρηνικά της σχέδια αδιαφορώντας για τις διεθνείς πιέσεις συμπίπτει με την ανακοίνωση από την Πιονγιάνγκ, ότι θέλει να επιστρέψει στο τραπέζι των πυρηνικών διαπραγματεύσεων.

«Κρίναμε ότι η Βόρεια Κορέα επί του παρόντος λειτουργεί όλα τα πυρηνικά της προγράμματα, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου και των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Γιονγκμπιόν», δήλωσε στενός συνεργάτης του Νοτιοκορεάτη προέδρου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της JoongAng Daily.

Παρότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, η Βόρεια Κορέα δεν έχει δώσει ενδείξεις ότι έχει και ενεργή πυρηνική βόμβα. Οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι έχει την ικανότητα ελαχιστοποίησης του μεγέθους ατομικού όπλου για να τοποθετηθεί σε πύραυλο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή