Σταθερή η θέση της Αθήνας για Κόσοβο

Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2010 11:15
A- A A+

Δεν υπάρχει αναγνώριση του Κοσόβου, η θέση της Ελλάδας δεν αλλάζει, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92, κατά την ολιγόωρη επίσκεψή του στο Βελιγράδι την Τρίτη.

Κατά την παραμονή του στη σερβική πρωτεύουσα, ο κ. Παπανδρέου μίλησε στη διάσκεψη με θέμα "Η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας", που πραγματοποιήθηκε για να τιμηθεί η επέτειος των 10 ετών από την ανατροπή του καθεστώτος Μιλόσεβιτς.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου του Β92, αν προτίθεται η Ελλάδα να αναθεωρήσει τη στάση της στο ζήτημα του Κοσόβου, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Εχουμε πολύ στενή επαφή με τον πρόεδρο Τάντιτς. Είμαστε, επίσης, σε συνεχή επαφή με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι. Μιλάω προσωπικά μαζί του. Θέλουμε να βοηθήσουμε το διάλογο και όσο διατηρούμε το ρόλο αυτό, η θέση μας παραμένει σταθερή, κάτι που μας επιτρέπει να φανούμε χρήσιμοι και να διευκολύνουμε το διάλογο».

«Προς το παρόν, δηλαδή, δεν υπάρχει αναγνώριση του Κοσόβου», επανήλθε η δημοσιογράφος και ο κ. Παπανδρέου απάντησε κατηγορηματικά: «Οχι, δεν υπάρχει».

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το μέλλον της Σερβίας ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας πάντως πως «μετά την είσοδο των τελευταίων δέκα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, επιβραδύνθηκε ο ρυθμός της διεύρυνσης». «Είναι αλήθεια ότι εμφανίστηκε κάποια κόπωση από τη διεύρυνση, αλλά τώρα συνεχίζουμε», συμπλήρωσε. «Προσπαθούμε να προωθήσουμε την ιδέα μας για το 2014 ως συμβολική χρονιά, αλλά και εφικτή ημερομηνία για την είσοδο κάποιων χωρών. Η Σερβία προχωρά μπροστά, αλλά και στην Ευρώπη έρχεται μια νέα εποχή».

Όπως είπε, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταβάλλονται προσπάθειες για να επιτευχθεί συναίνεση ώστε στο επικείμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στις 25 Οκτωβρίου, να δοθεί το "πράσινο φως" για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία.

Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι και ο ίδιος μεσολάβησε για να πειστεί η Ολλανδία να άρει τις αντιρρήσεις που έχει, θέτοντας ως όρο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας, τη σύλληψη του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς. «Η συναίνεση έχει, σχεδόν, επιτευχθεί. Στις Βρυξέλλες συζήτησα για τη Σερβία με τον Ολλανδό πρωθυπουργό. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό, να παρουσιαστούν με σαφήνεια στο ολλανδικό κοινοβούλιο όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα σημαντικά μέτρα που έλαβε η Σερβία και για όλες τις σημαντικές κινήσεις που γίνονται για να ολοκληρωθεί η συνεργασία με τη Χάγη. Έχετε σημειώσει μεγάλη πρόοδο και νομίζω ότι αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό, ως γεγονός», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου στη συνέντευξή του στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92.

Νωρίτερα, από το βήμα της διάσκεψης για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ο κ. Παπανδρέου διεμήνυσε πως το μέλλον της Σερβίας ανήκει στην Ευρώπη και επανέλαβε την ελληνική στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βελιγραδίου.

«Η ευρωπαϊκή πορεία δεν είναι εύκολη υπόθεση και χρειάζεται θάρρος για να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και αναγνώρισε πως «σήμερα η Σερβία κάνει μεγάλες προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης και να συλληφθεί ο Ράτκο Μλάντιτς».

Παράλληλα επανέλαβε πως είναι απαραίτητο να αρχίσει σύντομα και χωρίς όρους, ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας για το Κόσοβο, ενώ αναφερόμενος γενικότερα στην περιοχή των Βαλκανίων, υποστήριξε πως «οι λαοί της περιοχής έχουν μεγάλες δυνατότητες, αρκεί να ξεπεράσουν τους διχασμούς του παρελθόντος και να κοιτάξουν μπροστά στο μέλλον».

«Αισθανόμαστε υπερήφανοι που είμαστε Βαλκάνιοι. Έχουμε πολλές δυνατότητες και μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε, εντός της ενιαίας Ευρώπης, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και προέτρεψε: «Ας κάνουμε την περιοχή μας τόπο, όπου ο καθένας θα επιθυμούσε να ζήσει».

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή