«Μα δεν βλέπεις τα μάτια τους;»

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2002 14:47

A- A A+

Οι υποψήφιες για τον τίτλο της Μις Κόσμος βρίσκονται τώρα στο Λονδίνο, όπου εξακολουθούν να χαμογελούν και να προβάλουν τα κάλλη τους. Στη Νιγηρία, όμως, πάνω από 200 σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις, με αφορμή αυτά ακριβώς τα καλλιστεία.

Ο λόγος που τέτοιες συγκρούσεις συμβαίνουν στην Αφρική, σημειώνει η Γιασμίν Αλιμπάι-Μπράουν στoν «Independent», όπως και στα δύο τρία του πλανήτη, είναι ότι οι άνθρωποι εκεί έχουν εγκαταλειφθεί στη φτώχεια και στην άγνοια, γεγονός που τους αφήνει έκθετους στη διαφθορά και στο φανατισμό ανίκανων πολιτικών και εξτρεμιστών θρησκευτικών ηγετών.

Στα μέρη αυτά, το ακραίο ισλάμ έχει εισέλθει στις φλέβες των ανθρώπων. Και πρέπει να ξεχωρίσουμε αυτό το ισλάμ από τις ενέργειες απελπισμένων ανθρώπων στην Τσετσενία, στο Γκουτζαράτ, στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη και, τα προηγούμενα χρόνια, στη Βοσνία.

Αντιδρώντας στην πίεση που δέχονται, οι Παλαιστίνιοι και οι Τσετσένοι κάνουν πολλές φορές τρομερά πράγματα. Μπορεί όμως κανείς να τους καταλάβει.

Αλλά η επιβολή της πιστής εφαρμογής του ισλαμικού νόμου είναι μια πολιτιστική γενοκτονία.

Ενα από τα ωραιότερα βιβλία που κυκλοφόρησαν φέτος, σημειώνει η βρετανίδα αρθρογράφος, λέγεται «Πορτραίτο του ισλάμ, ένα ταξίδι στον μουσουλμανικό κόσμο», του φωτορεπόρτερ Ρόμπιν Λόρανς, που έχει ταξιδέψει στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, τη Νοτιοανατολική Ασία, τα νησιά του Ειρηνικού ωκεανού και την Ινδονησία. Ξεφυλλίζοντάς το, βλέπει κανείς το ένα τέταρτο του πληθυσμού του πλανήτη, με τεράστιες διαφορές από το ένα μέρος στο άλλο, να κινδυνεύει τώρα να μπει σε ένα καλούπι.

Χωρίς βοήθεια και, ίσως, χωρίς ψυχοθεραπεία, συνεχίζει η Γιασμίν Αλιμπάι-Μπράουν, οι άνδρες Μουσουλμάνοι θα συνεχίσουν να είναι λυσσασμένοι από το σεξ που δεν βλέπουν και δεν έχουν.

Σε ένα ρεπορτάζ της βρετανικής τηλεόρασης, ένας δημοσιογράφος οδηγούσε στους δρόμους του Ριάντ μαζί με μερικούς Σαουδάραβες, ένας από τους οποίους υποστήριζε τον Λάντεν και τους Ταλιμπάν. Καθώς περνούσαν μπροστά από τις μαυροφορεμένες γυναίκες, ο Σαουδάραβας αγρίευε όλο και περισσότερο: «Κοιτάξτε τις, πώς περπατούν, κουνώντας τους γοφούς και τα στήθη τους, βλέπετε πώς μας προκαλούν; Είναι υπερβολικά ελεύθερες αυτές οι γυναίκες». Οταν ο ρεπόρτερ τον ρώτησε πού τα έβλεπε όλα αυτά, αφού οι γυναίκες ήταν εντελώς καλυμμένες, εκείνος του απάντησε: «Μα δεν βλέπεις τα μάτια τους;»

Πηγές: Independent, ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή