Αποσαφηνίσεις για την εξαγωγή του Γενικού Αποτελέσματος των περιφερειακών εκλογών

Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2010 18:27
A- A A+

Διευκρινιστική εγκύκλιο σχετικά με τη διαδικασία εξαγωγής του Γενικού Αποτελέσματος των περιφερειακών εκλογών εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών ενόψει των περιφερειακών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου.

Όπως επισημαίνει η εγκύκλιος το Πολυμελές Πρωτοδικείο της έδρας της περιφέρειας είναι αρμόδιο για τις τελικές εκλογικές ενέργειες, που ορίζονται στο άρθρο 144 του Ν. 3852/ 2010.

Λόγω της ασάφειας που μπορεί να προκύπτει, αναφορικά με την ορθή διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και φορείς από τη λήξη της ψηφοφορίας μέχρι την εξαγωγή του γενικού αποτελέσματος των περιφερειακών εκλογών από τον Πρόεδρο του Πρωτοδικείου της έδρας της περιφέρειας, το υπουργείο σημειώνει τα ακόλουθα:

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στέλνουν με ασφαλή τρόπο τα εκλογικά στοιχεία στον Πρόεδρο Πρωτοδικών της έδρας του Νομού, ο οποίος είναι υπεύθυνος να αποστείλει με ασφαλή τρόπο τον πίνακα των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, που έλαβε χώρα σε όλα τα εκλογικά τμήματα του Νομού, ανεξαρτήτως του αριθμού των περιφερειακών ενοτήτων που αυτός περιλαμβάνει, στον Πρόεδρο του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της έδρας της περιφέρειας.

Ο Πίνακας καταρτίζεται από τον Πρόεδρο του Πρωτοδικείου της έδρας του Νομού και περιέχει, κατά άρθρο 144, παρ. 2 του Ν. 3852/ 2010:

α) τον αριθμό των εγγεγραμμένων εκλογέων,

β) το συνολικό αριθμό ψηφισάντων,

γ) τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων,

δ) τον αριθμό των άκυρων ψηφοδελτίων,

ε) τον αριθμό των λευκών ψηφοδελτίων και

στ) την εκλογική δύναμη κάθε συνδυασμού, δηλαδή το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων τα οποία έλαβε κάθε συνδυασμός.

Στον πίνακα προτάσσονται οι συνδυασμοί, σύμφωνα με τη σειρά της εκλογικής τους δύναμης. Κάτω από τον πίνακα συντάσσεται πράξη, στην οποία αναγράφονται ολογράφως τα πιο πάνω στοιχεία για κάθε περίπτωση και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Πρωτοδικείου. Κατά την κατάρτιση του πίνακα μπορεί να παρίσταται ένας αντιπρόσωπος από κάθε συνδυασμό.

Επίσης, ο Πρόεδρος του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της έδρας της Περιφέρειας συγκεντρώνει τους πίνακες αποτελεσμάτων όλων των Πρωτοδικείων των νομών της περιφέρειας και εξάγει το Γενικό Αποτέλεσμα των εκλογών, το οποίο γνωστοποιεί στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας και τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Τέλος, επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω δεν ισχύουν για την Περιφέρεια Αττικής, όπου για όλη την αναφερόμενη διαδικασία αρμόδιο είναι το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή