Ν.Γκρούεφσκι: Οι «κόκκινες γραμμές» δεν βοηθούν

Ερώτηση Ελσας Παπαδημητρίου για τις αλυτρωτικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ
Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2010 16:36
UPD:18:20
EPA/CUGNOT MATHIEU

A- A A+

Τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης περί «αμοιβαίου σεβασμού και δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού κάθε χώρας, περί εθνικότητας, γλώσσας και ταυτότητας», επικαλέστηκε επανειλημμένα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, απαντώντας σε ερωτήματα βουλευτών σχετικά με το θέμα της ονομασίας της χώρας του, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου, της οποίας ήταν προσκεκλημένος.

Το πρώτο ερώτημα έθεσε η Ελληνίδα βουλευτής της ΝΔ Ελσα Παπαδημητρίου, που επεσήμανε στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ ότι με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει την προσήλωση της χώρας του στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με τους γείτονες, ωστόσο όμως, όπως παρατήρησε η Ελληνίδα βουλευτής «κατ' επανάληψη προωθήσατε τον αλυτρωτισμό και επιδείξατε πρόσφατα χάρτες με τη μεγάλη Μακεδονία που περιελάμβανε εδάφη, όπως την περιοχή της Θεσαλονίκης». «Θεωρείτε ότι όλα αυτά συμβαδίζουν με τις δηλώσεις σας;» ρώτησε η κ. Παπαδημητρίου.

Στην απάντησή του, ο κ. Γκρούεφσκι διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θέλει με κάθε τρόπο να βρει μια λύση με την Ελλάδα στο θέμα της συνταγματικής ονομασίας, ενώ ειδικά για το θέμα με τους χάρτες υποστήριξε πως δεν φέρει ευθύνη αφού το περιστατικό έγινε όταν ήταν προσκεκλημένος σε εκδήλωση οργανωμένη από άλλους. «Εμείς», τόνισε κλείνοντας την απάντησή του, «κάνουμε προσπάθειες για να βρεθεί λύση προκειμένου να ενταχθούμε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Ερωτηθείς στη συνέχεια από το βουλευτή της ΠΓΔΜ κ. Ζερνόφσκι (ομάδα των Φιλελευθέρων) ποια είναι η κόκκινη γραμμή που βάζει ο ίδιος στις συζητήσεις, σε αντιστοιχία με εκείνη που έχει βάλει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο κ. Γκρούεφσκι εκτίμησε πως εάν κάποιος θέλει να επιλύσει ένα πρόβλημα, οι κόκκινες γραμμές δεν είναι τα πραγματικά εργαλεία για την επίλυση. «Εμείς έχουμε διαφορετική προσέγγιση. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα περνούν μέσα από τον διάλογο, το σεβασμό των δικαιωμάτων της κάθε χώρας να αυτοπροσδιορίζεται, να δίνει το όνομα που επιθυμεί στον εαυτόν της. Πιστεύουμε στο σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά και της εθνικότητας, της γλώσσας και της ταυτότητας. Οι κόκκινες γραμμές δημιουργούν προβλήματα και αναχαιτίζουν τις δυνατότητες για έναν βαθύτερο διάλογο», υποστήριξε.

Όπως εξάλλου ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι, πρόθεσή του είναι να συνεχίσει τη συζήτηση για την εξεύρεση λύσης αποδεκτής από τις δύο πλευρές, γι' αυτό και σκοπεύει να διοργανώσει δημοψήφισμα.

Κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο επικεφαλής της κυβέρνησης των Σκοπίων έγινε δεκτός από τον Τούρκο Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μετά από μία σύντομη κατ'ιδίαν συνάντηση, ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την ικανοποίησή του για τον ενεργό ρόλο της ΠΓΔΜ κατά το εξάμηνο της προεδρίας της στο Συμβούλιο και έκανε αναφορά στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση της ΠΓΔΜ, δηλώνοντας την υποστήριξη της ΚΣΣΕ, αλλά και τη δική του επιθυμία, να γίνουν τα Σκόπια σύντομα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Σε ερώτημα δημοσιογράφου προς τους δύο πολιτικούς για το πώς κρίνουν τη στάση κάποιων κρατών-μελών της ΕΕ που φέρουν αντιρρήσεις στην πρόταση των Σκοπίων για την υιοθέτηση του παραδείγματος Σλοβενίας - Κροατίας σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα του ονόματος, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν. «Θα χρειαστεί να επιλυθούν κάποια προβλήματα, όπως συνέβη και με την Τουρκία που βρίσκεται αντιμέτωπη με το ζήτημα της Κύπρου καθώς και με άλλα ζητήματα, αλλά παρ' όλα αυτά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται - κάποια κεφάλαια έχουν ανοίξει ενώ κάποια άλλα έχουν μπει στο περιθώριο. Υπάρχει όμως μια βάση πάνω στην οποία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και για την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ. Οι διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να ξεκινήσουν», εκτίμησε ο Τούρκος πρόεδρος της ΚΣΣΕ.

Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας, εξέφρασε την ελπίδα να επιλυθεί στο εγγύς μέλλον, αλλά όπως είπε, «με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο».

«Κάποια κράτη - μέλη είναι αντίθετα με την πρότασή της ΠΓΔΜ διότι βλέπουν την Ελλάδα, να μην συμφωνεί με αυτήν την προσέγγιση και έτσι είναι δύσκολη η εφαρμογή της», σημείωσε από την πλευρά του κ. Γκρούεφσκι και σε ερώτηση για το πώς θα μπορούσε να πεισθεί η Ελλάδα να συμφωνήσει με αυτήν την προσέγγιση, αρκέστηκε να πει ότι γίνονται προσπάθειες. Την ανάγκη περισσότερου διαλόγου και περισσότερων συμβιβασμών, υπογράμμισε ο κ. Τσαβούσογλου, εκτιμώντας παράλληλα πως «δεν θα πρέπει να μπλοκάρεται μια χώρα για ένα τέτοιο ζήτημα, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως περιττό».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή