«Η Αυστρία δε φρενάρει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ»

Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2010 16:38
A- A A+

Η Αυστρία δε "φρενάρει" τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, μολονότι η Βιένη αντιτίθεται εκ των προτέρων στη διεύρυνση αυτή, ξεκαθάρισε την Πέμπτη από την ¶γκυρα ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ.

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο κ. Σπίντελεγκερ, η Αυστρία έχει φανεί επιφυλακτική όσον αφορά μια διεύρυνση της ΕΕ στην Τουρκία, παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχει μια εξέλιξη στην προσέγγισή των δύο χωρών.

Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο να ανοίξουν νέα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη χώρα του και την Τουρκία, υποστηρίζοντας μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται από διαφάνεια στις συνομιλίες των 27 της ΕΕ με την ¶γκυρα, οι οποίες ξεκίνησαν το 2005. «Υπογραμμίζω ότι δεν είμαστε 'τα φρένα' σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο κ. Σπίντελεγκερ.

Από την πλευρά του, ο κ. Νταβούτογλου επέμεινε στο γεγονός ότι η Τουρκία θα πρέπει να χαίρει ίσης μεταχείρισης με τις άλλες υποψήφιες χώρες, προσθέτοντας ότι η χώρα του φιλοδοξεί να έχει πλήρη και ολοκληρωτική ένταξη, αντίθετα με την ιδέα που προωθούν ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, αλλά και η Αυστρία, για μια "προνομιακή σύμπραξη" μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή