Στον Κινέζο Λίου Σιαομπό το νόμπελ Ειρήνης

Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2010 12:04
UPD:13:10

A- A A+

Τον ακτιβιστή Κινέζο Λίου Σιαομπό αποφάσισε να τιμήσει η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ με το Νόμπελ Ειρήνης. Ο 54χρονος νομπελίστας εκτίει ποινή φυλάκισης 11 ετών επειδή διεκδίκησε με μανιφέστο που έγραψε το 2008 το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και τις πολυκομματικές εκλογές στην Κίνα.

Η ανακοίνωση που έκανε σήμερα η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ αναμένεται να εξοργίσει το Πεκίνο, καθώς τον προηγούμενο μήνα το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει την επιτροπή Νόμπελ να μην βραβεύσουν τον συγκεκριμένο υποψήφιο, καθώς κάτι τέτοιο θα εναντιωνόταν στις αρχές του Νόμπελ.

Πριν την ανακοίνωση του νικητή, ο πρόεδρος της επιτροπής στο Οχάιο σημείωσε πως γνωρίζει ότι θα πρέπει να υπερασπιστεί την επιλογή της επιτροπής. «Θα καταλάβετε μόλις ακούσετε το όνομα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια, μάλιστα, της επίσκεψής του στο Όσλο φέτος το καλοκαίρι, ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Φου Γινγκ, προειδοποίησε τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Νόμπελ ότι η βράβευση του Λίου Σιαομπό θα επέφερε σοβαρό πλήγμα στους δεσμούς της Κίνας και της Νορβηγίας την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για διμερή εμπορική συμφωνία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή