Νέο πλαίσιο για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος των ποινών φέρνει το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση απονομής της ποινικής δίκης, με την προώθηση του οποίου προβλέπεται η αποφυλάκιση 1.300 κρατουμένων προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν μεταξύ άλλων ποινές φυλάκισης έως τρία χρόνια θα είναι πλέον εξαγοράσιμες και μάλιστα τα χρήματα μπορούν να καταβληθούν σε δόσεις μέσα σε προθεσμία τριών ετών, ενώ ανασταλτικό χαρακτήρα θα έχουν οι πλημμεληματικού χαρακτήρα ποινές φυλάκισης έως πέντε ετών.
Ανακοινώνοντας τα προωθούμενα μέτρα, ο αρμόδιος υπουργός κ. Χ. Καστανίδης τόνισε ότι είναι κοινωνικά άδικο να παραμένουν άτομα στη φυλακή, απλώς και μόνον επειδή δεν έχουν τρόπο να εξαγοράσουν την ποινή τους, ενώ, αντίθετα, καταδικασθέντες με ικανή οικονομική κατάσταση και με ίδιες ποινές να βρίσκονται εκτός φυλακής επειδή μπόρεσαν να καταβάλουν το ποσό τις εξαγοράς.
Πιο αναλυτικά, οι νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις, οι ποινές φυλάκισης από δύο έως τρία έτη θα μετατρέπονται σε χρηματικές ποινές, εκτός αν κριθεί από το δικαστήριο ότι ο καταδικασθείς είναι υπότροπος, ή μπορεί να τελέσει άλλο αδίκημα.
Η εξαγορά της ποινής θα γίνεται σύμφωνα με την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση του καταδικασθέντα. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθετική διάταξη η μετατροπή της ποινής ανά ημέρα υπολογίζεται από τα 10 έως τα 60 ευρώ. Ο νέος υπολογισμός θα γίνεται με κόστος ημέρας από 5 έως 100 ευρώ. Έτσι, ο άνεργος θα εξαγοράζει την ποινή του προς 5 ευρώ την ημέρα. Αντίθετα, ο επιχειρηματίας που έχει διαπράξει οικονομικό έγκλημα, θα εξαγοράζει την ποινή του προς 100 ευρώ την ημέρα.
Αλλά και αν ακόμη ο καταδικασθείς δηλώσει οικονομική αδυναμία να καταβάλει το ποσό της εξαγοράς μετρητοίς, μπορεί το ίδιο το δικαστήριο να καθορίσει την εξόφλησή του σε δόσεις μέσα σε τρία χρόνια.
Ακόμη και στην περίπτωση που ο δράστης δεν μπορεί να καταβάλει ούτε σε δόσεις το ποσό της εξαγοράς, υπάρχει εναλλακτικός τρόπος έκτισης της ποινής, που δεν είναι άλλος από την κοινωφελή εργασία. Ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας γίνεται και αυτός ελκυστικός με τις νέες ρυθμίσεις. Ως τώρα είχε περιπέσει σε αχρηστία, καθώς ο προβλεπόμενος αριθμός ωρών εργασίας ήταν υπερβολικά υψηλός. Τώρα, μειώνονται οι ώρες κοινωφελούς εργασίας, που πρέπει να παρέχουν οι καταδικασθέντες.
Σε περίπτωση που ο καταδικασθείς για πλημμέλημα είναι άνω των 75 ετών δεν θα φυλακίζεται αλλά θα εκτίει την ποινή του κατ' οίκον. Το μέτρο αυτό ισχύει σήμερα μόνο για όσους έχουν καταδικαστεί για χρέη προς το δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Ο ευεργετικός υπολογισμός των ημερών κράτησης για όσους εργάζονται (μία ημέρα εργασίας ισούται με δύο ημέρες έκτισης της ποινής) επεκτείνεται και στους πάσχοντες κρατούμενους, όπως είναι οι καρκινοπαθείς, παραπληγικοί, τυφλοί και οροθετικοί, τα άτομα που έχουν αναπηρία άνω του 80%, οι μητέρες οι οποίες κρατούνται μαζί με τα παιδιά τους κάτω των τριών ετών κ.λπ.
Ο θεσμός της αναστολής εκτέλεσης της ποινής που ισχύει σήμερα για ποινές φυλάκισης έως δύο έτη και δυνητικά σε ορισμένες περιπτώσεις έως πέντε έτη, γίνεται τώρα κανόνας για όλους τους καταδικασθέντες σε φυλάκιση πέντε ετών, εφόσον δεν έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν με ποινή άνω του έτους. Ακόμη, παρέχεται η δυνατότητα απόλυσης των καταδικασθέντων σε φυλάκιση τριών έως πέντε ετών, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινή τους.
Ουδείς θα φυλακίζεται επειδή αδυνατεί να πληρώσει τα έξοδα της δίκης. Ο κ. Καστανίδης, μάλιστα, δεν έκρυψε ότι για να καλυφθούν τα ποσά, που θα χάνει το δημόσιο από όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα, θα αυξήσει αρκετά το παράβολο, που απαιτείται για την κατάθεση μηνύσεων μιας και στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλος αριθμός δικομανών.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε πάντως ότι τα ευεργετικά μέτρα δεν περιλαμβάνουν τις περιπτώσεις της εμπορίας ναρκωτικών ουσιών και όσους έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ