Εκλεισαν οι κάλπες στο Κιργιστάν

Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010 19:01
UPD:19:04
A- A A+

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για τις κοινοβουλευτικές εκλογές στο Κιργιστάν, χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν επεισόδια αντίστοιχα με εκείνα που είχαν σαρώσει τη χώρα πριν από λίγους μήνες.

Περίπου 2,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν σήμερα στις κάλπες για την ανάδειξη των 120 μελών του κοινοβουλίου, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων exit polls που δόθηκαν στη δημοσιότητα, προηγείται με 22,1% το κόμμα Ar-Namy του φιλορώσου πρώην πρωθυπουργού Φελίξ Κουλόφ.

Ειδικοί εκτιμούν ότι από τις εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση συνασπισμού, καθώς στην εκλογική αναμέτρηση μετείχαν πολλά πολιτικά κόμματα και οι ψήφοι διαμοιράζονται.

Η προσωρινή πρόεδρος της χώρας Ρόζα Οτουνμπάγιεβα υπογράμμισε ότι το Κιργιστάν είναι η πρώτη χώρα της Κεντρικής Ασίας που θα επιλέξει την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση δημοκρατικά.

«Είναι μια ιστορική μέρα», δήλωσε η πρόεδρος από το Μπισκέκ, την πρωτεύουσα του Κιργιστάν.

Οι εκλογές διεξήχθησαν έξι μήνες μετά το ξέσπασμα των βίαιων επεισοδίων, που είχαν ως συνέπεια την απομάκρυνση του πρώην προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ από την εξουσία και τις βίαιες συγκρούσεις Κιργίζιων και Ουζμπέκων, που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 2.000 ανθρώπους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή