Ροτβάιλερ για τρίτη χρονιά

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010 13:20

A- A A+

Για τρίτη χρονιά παρουσιάζεται το έργο Ροτβάιλερ του Γκιγιέρμο Έρας στην Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ από την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010 και για 18 συνολικά παραστάσεις.

Πρόκειται για ένα κοινωνικοπολιτικό έργο ωμού ρεαλισμού με μαύρο χιούμορ και με στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ, στο οποίο ο Χάιμε, ένας ανερχόμενος και αδίστακτος δημοσιογράφος, στη μάχη για τηλεθέαση, αρπάζει μιαν ευκαιρία να δημιουργήσει σάλο γύρω από την εκπομπή του. Κλείνει μια συνέντευξη με τον Ροτβάιλερ, ένα νεοναζί που έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη με τις προκλητικές δηλώσεις και τις βίαιες πράξεις του.

Η συνέντευξη αυτή θα πραγματοποιηθεί σε μια υποβαθμισμένη περιοχή της Μαδρίτης ώστε η αίσθηση επικινδυνότητας να εξασφαλίσει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Ο τηλεοπτικός κιτρινισμός της εκπομπής θα αντιπαρατεθεί με τη νοσηρότητα των απόψεων και πρακτικών των νεοναζί δημιουργώντας μια έκρυθμη κατάσταση. Στην κόψη του ξυραφιού οι ιθύνοντες του καναλιού με το πρόσχημα της αντικειμενικής πληροφόρησης και της «ορθής πολιτικά» πρακτικής θα διαχειριστούν πλάνα σοκ για να πετύχουν τηλεθέαση.

Ο Guillermo Heras επιλέγει να παρουσιάσει τους δυο αυτούς άξονες με τη μορφή δυο κόσμων. Ο ένας κατοικείται από τον Ροτβάιλερ, ένα νεοναζί σκίνχεντ που θέλει να προπαγανδίσει την ιδεολογία του στην τηλεόραση και ο άλλος από τον Χάιμε, έναν αδίστακτα φιλόδοξο δημοσιογράφο που δεν διστάζει να φτάσει στα άκρα προκειμένου να πετύχει την κορυφή. Οι δυο αυτοί κόσμοι συναντιούνται και τελικά συγκρούονται αφήνοντας στο πέρασμα τους αίμα.

Το έργο έχει τραγική και απαισιόδοξη κατάληξη με εμφανή την απόπειρα του συγγραφέα αφενός να μας προειδοποιήσει για τους κινδύνους που φέρει κάθε μορφή εξτρεμισμού αφετέρου να σχολιάσει τη δύναμη των ΜΜΕ να μας επηρεάζουν και σε πολλές περιπτώσεις να μας χειραγωγούν.

Την αρχική μετάφραση από τα ισπανικά επιμελήθηκε η καθηγήτρια θεατρικής μετάφρασης Μαρία Χατζηεμμανουήλ ενώ το τελικό κείμενο είναι διασκευασμένο από την ομάδα ΝΑΜΑ. Η σκηνοθεσία είναι της Ελένης Σκότη, το σκηνικό του Γιώργου Χατζηνικολάου, φωτίζει ο Βασίλης Κλωτσοτήρας και η μουσική επένδυση του Μάριου Στρόφαλη.

Παίζουν οι Δημήτρης Λάλος, Γιάννης Ράμος, Δημήτρης Καπετανάκος, Γιάννης Τρίμμης. Επί της οθόνης εμφανίζονται: Δημήτρης Καταλειφός και η Ιωάννα Τζώρα

Πληροφορίες

Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ

από Κυριακή 10 Οκτωβρίου μέχρι Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010 για 18 συνολικά παραστάσεις.

Διάρκεια παράστασης : 80 λεπτά

Προτεινόμενα για εσάς