«Πώς θα σωθούμε από το ΔΝΤ», ημερίδα στο ΑΠΘ

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010 11:37
A- A A+

Ημερίδα με θέμα «Χρέος – Δ.Ν.Τ.: Πως θα σωθούμε» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου και ώρα 16.00, στην αίθουσα τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ..

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία συσσωρεύονται και εντείνονται, σε καθημερινή βάση, χωρίς να φαίνεται αχτίδα φωτός στο βάθος του τούνελ. Η δραστική μείωση, κυρίως μισθών και συντάξεων, σε συνδυασμό με την αύξηση κάθε μορφής φόρων, καθώς και η ανερχόμενη αβεβαιότητα για το μέλλον, συρρικνώνουν συνεχώς τη ζήτηση και οδηγούν σε λουκέτο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η βαθιά ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα ελαχιστοποιεί τους ρυθμούς της οικονομικής δραστηριότητας, αποθαρρύνει τις επενδύσεις, μειώνει το ΑΕΠ και καταποντίζει τα κρατικά έσοδα, έτσι που το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να διευρύνεται διαχρονικά. Η κατάσταση φαίνεται να είναι αδιέξοδη.

Απορρίπτοντας τη φιλοσοφία των μονόδρομων και θεωρώντας ότι υπάρχουν πάντα εναλλακτικές λύσεις διοργανώνεται η εκδήλωση, με τη συμμετοχή γνωστών Ελλήνων και ξένων οικονομολόγων.

Οι θέσεις που θα διατυπωθούν στην Ημερίδα απηχούν επιστημονικές απόψεις και όχι πολιτικές ή κομματικές επιλογές. Επίσης, προβλέπεται ανταλλαγή απόψεων με το ακροατήριο.

Την Ημερίδα θα χαιρετίσει ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος.

Οι ομιλητές είναι οι ακόλουθοι:

-Christian Thimonier, Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη

-Claude Albagli, Καθηγητής στο 12ο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Οικονομολόγων CEDIMES

-Κώστας Βεργόπουλος, ομ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Παρισίων και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

-Alain Bienaymé, ομότιμος Καθηγητής στο Παν/μιο Paris Dauphine και Διευθυντής του CEDIMES για τη Γαλλία

-Χρήστος Γιανναράς, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

-Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, πρ. Πρύτανης και Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πρόεδρος του Ιδρύματος Δελιβάνη

-Βάσω Πορταρίτου-Κρεστενίτη, οικονομολόγος, πρ. Διευθύντρια του ΙΚΑ

-Μωϋσής Σιδηρόπουλος, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ.

Το συντονισμό θα έχει ο Δημοσιογράφος της εφημερίδας Αγγελιοφόρος, Τραϊανός Χατζηδημητρίου. Θα υπάρξει ταυτόχρονη μετάφραση από τα γαλλικά στα ελληνικά.

Η Ημερίδα διοργανώνεται από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και το Ίδρυμα Δημητρίου και Μαρίας Δελιβάνη, με τη συνεργασία του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή