Γ. Παπανδρέου: Αναγκαία η διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010 13:00
UPD:13:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΩΝΑ

A- A A+

«Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μια καθοριστική δουλειά για την ποιότητα της δημοκρατίας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η Επιτροπή έχει συμβάλει και έχει βοηθήσει και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης, όπως είναι τα θέματα της υπηκοότητας των μεταναστών, και του δικαιώματος συμμετοχής στις εκλογές ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών.

Γ. Παπανδρέου: Την ευνομία πρέπει πρώτα να τη δείχνει η ίδια η Πολιτεία

Γ. Παπανδρέου: Την ευνομία πρέπει πρώτα να τη δείχνει η ίδια η Πολιτεία

Αναφέρθηκε ακόμα στη συμβολή της Επιτροπής στο ζήτημα του ασύλου των προσφύγων, αλλά και της διαφάνειας, «να μπορεί να γνωρίζει ο Ελληνικός λαός τη λειτουργία του κράτους, τα δικαιώματά του, για να χτυπήσουμε τη διαφθορά και να μπορέσουμε πραγματικά να φτιάξουμε μια ευνομούμενη Πολιτεία».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κωστής Παπαϊωάννου τόνισε ότι«ειδικά το ζήτημα των δικαιωμάτων του ανθρώπου, έρχεται με ένα νέο τρόπο στο προσκήνιο στη δεδομένη συγκυρία, τη συγκυρία της οικονομικής κρίσης, η οποία δεν αφήνει ανεπηρέαστη καμιά πτυχή του ευρέως φάσματος των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

«Από εκεί και πέρα», πρόσθεσε, «χρονίζοντα προβλήματα που εμείς επισημαίνουμε, αλλά όπου χρειάζεται η αρωγή και η έντονη βούληση της Πολιτείας, είναι τα ζητήματα του σωφρονιστικού συστήματος, τα μεγάλα προβλήματα στις φυλακές, τα ζητήματα της συμπεριφοράς των αστυνομικών οργάνων και πολλές φορές, της ατιμωρησίας που συναντάμε εκεί».

«Έχετε δίκιο», απάντησε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: «Την ευνομία πρέπει πρώτα να τη δείχνει η ίδια η Πολιτεία, είτε πρόκειται για τις δικαστικές Αρχές, είτε για τις αστυνομικές Αρχές, είτε για την εκτελεστική εξουσία».

«Και βεβαίως, σε μια στιγμή δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, τώρα είναι η ώρα που χρειάζεται να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των πολιτών και ιδιαίτερα τα κοινωνικά δικαιώματα, ώστε να μπορούν να αισθάνονται σιγουριά και ασφάλεια», κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή