Χιλή: Σε λίγες ώρες ο απεγκλωβισμός των μεταλλωρύχων

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010 14:40

A- A A+

Απόψε τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (6 πμ της Τετάρτης ώρα Ελλάδος) αναμένεται να αρχίσει η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 33 μεταλλωρύχων που έχουν παγιδευτεί από τις αρχές Αυγούστου σε βάθος 700 μέτρων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ορυχείων της Χιλής Λορένς Γκολμπόρν.

Νωρίτερα, διεξήχθη με επιτυχία έλεγχος της λειτουργίας του μεταλλικού κλωβού με τον οποίο θα ανέβουν στην επιφάνεια, σύμφωνα με τον επικεφαλής μηχανικό Αντρέ Σουγκαρέτ. Ωστόσο προειδοποίησε ότι «πάντα υπάρχουν κίνδυνοι όταν μεταφέρονται άνθρωποι με κάθετο σύστημα».

Εντός της ημέρας θα φτάσει στο ορυχείο και ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέρα εν μέσω αυξημένων μέτρων ασφαλείας στην περιοχή.

Δεκαέξι διασώστες – μέλη των ειδικών δυνάμεων της χώρας και βετεράνοι παλαιότερων απεγκλωβισμών – συμμετέχουν στη διαδικασία διάσωσης.

Ο κλωβός αναμένεται να χρειαστεί περίπου 15 λεπτά για να διανύσει τα 622 μέτρα που χωρίζουν τους εγκλωβισμένους από την επιφάνεια. Καθένας τους θα φοράει ειδική στολή που φορούν οι αστροναύτες και με την οποία θα παρακολουθείται ο σφυγμός τους, η αναπνοή τους, η θερμοκρασία του σώματός τους και η κατανάλωση οξυγόνου.

Μετά τον απεγκλωβισμό τους οι μεταλλωρύχοι θα εξεταστούν από γιατρούς και θα τους παρασχεθούν επί τόπου οι πρώτες βοήθειες ενώ όσοι κριθεί αναγκαίο θα μεταφερθούν για νοσηλεία. Κατόπιν θα δουν τους συγγενείς τους σε μια ειδικά διαμορφωμένη «ζώνη συνάντησης» κοντά στο ορυχείο και θα οδηγηθούν όλοι στο νοσοκομείο όπου θα παραμείνουν υπό παρακολούθηση για 48 ώρες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή