Χ. Κλίντον: Η Βοσνία κινδυνεύει να μείνει πίσω

Περιοδεία της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ στα Βαλκάνια
Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010 16:41
REUTERS/AMEL EMRIC

A- A A+

Να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη γεφύρωση του πολιτικού και εθνοτικού χάσματος στη χώρα κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, με δηλώσεις της από το Σαράγεβο, πρώτο σταθμό της περιοδείας της στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε διαφορετική περίπτωση, είπε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Βοσνία κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με την κατάρρευση των προσδοκιών της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Μιλώντας σε φοιτητές στο Εθνικό Θέατρο του Σαράγεβο, η κ. Κλίντον είπε πως παρά το γεγονός ότι τα μίση στην περιοχή έχουν καταλαγιάσει, ο εθνικισμός επιμένει και η υπόσχεση για μεγαλύτερη σταθερότητα και ευκαιρίες- που παρουσιάζει η ενσωμάτωση στην Ευρώπη- δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

«Αυτό το κράτος (η Βοσνία) θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τους πολίτες του, περνώντας μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν υπηρεσίες-κλειδιά, θα προσελκύσουν περισσότερες ξένες επενδύσεις και θα κάνουν την κυβέρνηση πιο λειτουργική», είπε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Αυτές οι αλλαγές, σύμφωνα με την κ. Κλίντον, δεν είναι απαραίτητες μόνο για τους ίδιους τους πολίτες της Βοσνίας, αλλά και για την εκπλήρωση των προσδοκιών της βαλκανικής αυτής χώρας για ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές.

«Οι γείτονές σας έχουν κάνει άλματα προς αυτή την κατεύθυνση […] η Βοσνία- Ερζεγοβίνη θα πρέπει να τους ακολουθήσει, αλλιώς κινδυνεύει να μείνει πίσω», προειδοποίησε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε την περιοδεία της στα Δυτικά Βαλκάνια από τη Βοσνία, όπου θα συναντηθεί με πολιτικούς ηγέτες των εθνοτικών κοινοτήτων της χώρας, στους οποίους και αναμένεται να τονίσει την ανάγκη υιοθέτησης ενός μοντέλου για ένα πιο αποκεντρωμένο κράτος, μετά και τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, οι οποίες, ωστόσο, όπως τονίζουν πολιτικοί αναλυτές, δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις εθνοτικές διαφορές.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, στις εκλογές της 3ης Οκτωβρίου, μετριοπαθή πολιτικά κόμματα που τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων, κέρδισαν έδαφος στην Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία, αλλά στη Σερβική Δημοκρατία (σ.σ. οι δύο αυτές οντότητες απαρτίζουν τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη), η εθνικιστική Ένωση Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) επικράτησε με άνεση.

Έχουν ήδη περάσει 15 χρόνια από τη Συμφωνία του Ντέιτον, με την οποία τερματίστηκε ο αιματηρός πόλεμος στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη (1992-1995) και από τότε μέχρι σήμερα, η Βοσνία έχει κάνει μικρά μόνο βήματα προς την κατεύθυνση της γεφύρωσης του χάσματος, που χωρίζει τους άλλοτε αντιπάλους στα πεδία των μαχών- κυρίως Μουσουλμάνους και Σέρβους. Η μεταπολεμική Βοσνία παραμένει διχασμένη ανάμεσα στην Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία και τη Σερβική Δημοκρατία, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είχε ήδη συναντήσεις με την τριμερή προεδρία της Βοσνίας νωρίτερα σήμερα, ενώ επρόκειτο να συναντηθεί αργότερα και με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντιτς, ο οποίος μόλις την περασμένη εβδομάδα απέρριψε τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των εθνοτήτων της Βοσνίας.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών της στο Σαράγεβο, η Χίλαρι Κλίντον θα μεταβεί στο Βελιγράδι, όπου θα έχει συνομιλίες με το Σέρβο πρόεδρο, Μπόρις Τάντιτς, στο επίκεντρο των οποίων αναμένεται να βρεθούν οι σχεδιαζόμενες συνομιλίες Βελιγραδίου- Πρίστινας.

Η κ. Κλίντον αναμένεται να τονίσει και την ανάγκη άμεσης σύλληψης του καταζητούμενου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, πρώην επικεφαλής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, Ράτκο Μλάντιτς.

Αύριο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Κόσοβο για επαφές με την εκεί πολιτική ηγεσία, ενώ την Πέμπτη θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή