Ο Λιου, η δημοκρατία, και η οικονομική άνθηση

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010 17:40

A- A A+

Βραβεύοντας τον κρατούμενο κινέζο διαφωνούντα Λιου Σιαομπό με το Νόμπελ Ειρήνης, η Επιτροπή καλεί ουσιαστικά τη Δύση να επανεξετάσει την άποψη που έχει κυριαρχήσει μετά τη σφαγή της πλατείας Τιενανμέν: ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα οδηγήσει μοιραία στον εκδημοκρατισμό της.

Αυτό γράφει στην «International Herald Tribune» ο Φανγκ Λιζί, πρώην ηγέτης του κινεζικού κινήματος για τη δημοκρατία, που διέφυγε από τη χώρα το 1989 και σήμερα διδάσκει φυσική στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Ορισμένοι πίστευαν πραγματικά σ' αυτό το επιχείρημα, σημειώνει ο Φανγκ. Αλλοι το χρησιμοποιούσαν απλώς για να υπηρετήσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Πολλοί έπαιρναν τοις μετρητοίς τους κινέζους κυβερνώντες, όταν διαβεβαίωναν τους ξένους επενδυτές ότι αν συνέχιζαν τις επενδύσεις τους χωρίς να τις συνδέουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όλα θα πήγαιναν καλά.

Πάνω από 20 χρόνια έχουν περάσει από τη σφαγή της Τιενανμέν. Η Κίνα έχει γίνει επισήμως η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου. Κι όμως, ο Λιου Σιαομπό και χιλιάδες ακόμη διαφωνούντες σαπίζουν στις φυλακές, μόνο και μόνο επειδή ζήτησαν τα στοιχειώδη δικαιώματα που αναγνωρίζουν τα Ηνωμένα Εθνη και θεωρούν δεδομένα οι ξένοι επενδυτές στις χώρες τους. Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν βελτιώθηκε παρά την οικονομική άνθηση της χώρας.

Η εμπειρία του ίδιου του Λιου τα τελευταία 20 χρόνια θα έπρεπε να είναι αρκετή για να διαλύσει την πεποίθηση ότι η δημοκρατία είναι το «φυσιολογικό» αποτέλεσμα της ανάπτυξης.

Ο Φανγκ γνώρισε τον Λιου τη δεκαετία του '80. Ο σημερινός Νομπελίστας έλαβε μέρος στις ειρηνικές διαδηλώσεις του 1989 και καταδικάστηκε γι' αυτό σε φυλάκιση δύο ετών. Από τότε που αποφυλακίστηκε μέχρι το 1999, μπαινόβγαινε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, φυλακές και κρατητήρια. Όταν δεν ήταν στη φυλακή ήταν σε κατ' οίκον περιορισμό. Το 2008 πρωταγωνίστησε στην εκστρατεία με τίτλο «Χάρτα 08», που ζητούσε από την Κίνα να σεβαστεί την Οικουμενική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Συνελήφθη ξανά, και αυτή τη φορά καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών για «υπονόμευση της κρατικής εξουσίας». Κι αυτό, παρόλο που η Κίνα έχει υπογράψει την Οικουμενική Διακήρυξη.

Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις φυλακές ή τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Κίνας βρίσκονται 1.400 κρατούμενοι για πολιτικούς ή θρησκευτικούς λόγους. Τα «εγκλήματά» τους περιλαμβάνουν τη συμμετοχή σε παράνομες πολιτικές ή θρησκευτικές οργανώσεις, ανεξάρτητα συνδικάτα ή Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καθώς και τη συμμετοχή σε απεργίες ή διαδηλώσεις.

Η σκληρή αυτή πραγματικότητα θα έπρεπε να αποτελεί επαρκή απόδειξη ότι η Κίνα δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση της απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα μόνο και μόνο επειδή έχει γίνει πλουσιότερη, τονίζει ο Φανγκ Λιζί. Ανεξαρτήτως του πόσο πολύ οι κινέζοι κρατούντες άνοιξαν τις αγορές τους στον έξω κόσμο, δεν έκαναν ούτε ένα βήμα πίσω από το κατασταλτικό πολιτικό τους δόγμα.

Αντίθετα, περιφρονούν ακόμη περισσότερο τώρα την αξία των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: International Herald Tribune, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή