Έτοιμη για διάλογο με την Πρίστινα η Σερβία

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010 20:08
UPD:20:32

A- A A+

Την ετοιμότητα της Σερβίας για την έναρξη διαλόγου με την Πρίστινα εξέφρασε ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, μετά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, στο Βελιγράδι.

Ο κ. Τάντιτς επεσήμανε ότι η Σερβία επιθυμεί την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του Κοσόβου με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα και πρόσθεσε ότι ο διάλογος πρέπει να καλύψει όλες τις πτυχές του προβλήματος.

Ευχαρίστησε ακόμη την κ. Κλίντον για την επίσκεψή της στο Βελιγράδι, σημειώνοντας ότι η Σερβία για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της σημερινής εποχής έχει ανάγκη από συνεργασίες με ισχυρές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ.

Ο Σέρβος πρόεδρος τόνισε ότι η Σερβία επιθυμεί να κλείσει τις σκοτεινές σελίδες του παρελθόντος, συλλαμβάνοντας τους καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς, ενώ επισήμανε ότι η Σερβία θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΔΠΔ).

Από την πλευρά της η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι η Σερβία και οι ΗΠΑ διαφωνούν σε ορισμένα ζητήματα, όπως το Κόσοβο αλλά το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ συνιστά μία βάση για διάλογο ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα.

Σύμφωνα με την κ. Κλίντον, ο διάλογος πρέπει να επικεντρωθεί στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων.

Η κ. Κλίντον θα μεταβεί την Τετάρτη στην Πρίστινα όπου θα έχει συνομιλίες με τον εκτελώντα χρέη προέδρου του Κοσόβου και πρόεδρο της Βουλής, Γιακούπ Κρασνίτσι, και τον πρωθυπουργό, Χάσιμ Θάτσι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή