Αλ. Παπαρήγα: Αναγκαία η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010 13:38

«Κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής» χαρακτήρισε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της ενέργειας, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και για την πολιτική της στο Αιγαίο κατηγορώντας την, για τον μη ορισμό Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

A- A A+

«Κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής» χαρακτήρισε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της ενέργειας, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και για την πολιτική της στο Αιγαίο κατηγορώντας την, για τον μη ορισμό Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ).

Η κ. Παπαρήγα, επικαλέστηκε και εκτενή ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, με το οποίο αναλύεται και ουσιαστικά καταγγέλλεται η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι οι κατευθύνσεις και τα μέτρα που δρομολογεί είναι προς όφελος της υψηλής κερδοφορίας ελάχιστων μονοπωλιακών ομίλων και θα έχουν πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για τον λαό.

Αναλύοντας περαιτέρω την πολιτική της κυβέρνησης, η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στο «σχεδιαζόμενο διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής από τον κύριο κορμό της ΔΕΗ, την κλιμακούμενη αύξηση των τιμολογίων οικιακής και αγροτικής χρήσης, την παράδοση των λιγνιτικών αποθεμάτων, ιδιαίτερα της Βεύης και της Δράμας σε ιδιωτικούς ομίλους και η προβλεπόμενη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ στο λιγνιτικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας».

Επιπλέον, κατηγόρησε τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ ότι «με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να εξαπατήσει τους εργαζόμενους προβάλλοντας σαν φιλολαϊκή λύση ορισμένα εναλλακτικά μέτρα προώθησης της “απελευθέρωσης”», που, όπως είπε, «πρόκειται για ψευδεπίγραφη, αποπροσανατολιστική μάχη οπισθοφυλακών, που διευκολύνει την προώθηση των κατευθύνσεων της ΕΕ και των συμφερόντων της άρχουσας τάξης».

Πέρα από την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, υπογράμμισε και την ανάγκη να αξιοποιηθούν οι εγχώριες πηγές ενέργειας και να λειτουργήσει αποκλειστικά ενιαίος κρατικός φορέας που θα υπηρετεί το σύνολο των λαικών αναγκών.

Η γ.γ. του ΚΚΕ έκανε επίσης εκτενή αναφορά στην ενεργειακή στρατηγική της κυβέρνησης, υπό το πρίσμα των ελλητουρκικών σχέσεων. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για συνειδητή στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης στα ενεργειακά, που οδηγεί στη συνδιαχείριση στο Αιγαίο και υποστήριξε ότι γίνεται εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Οπως τόνισε, η αμφισβήτηση από την Τουρκία του δικαιώματος της Ελλάδας να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, σχετικά με την υφαλοκρηπίδα των νησιών, αφορά και το δικαίωμα για την εξόρυξη των φυσικών τους πόρων, των πιθανών, πλούσιων κοιτασμάτων.

Αντίθετα, είπε η κ. Παπαρήγα, η κυβέρνηση ενώ δεν κάνει βήματα κατοχύρωσης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, με τις γειτονικές χώρες, συμμετέχει ενεργά και δίνει προτεραιότητα στην προώθηση σχεδίων μεταφοράς ενέργειας που προτάσσουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στην περιοχή, ενώ το ίδιο ισχύει και για το Ιόνιο, όπου όπως παρατήρησε, η Τουρκία αυξάνει την παρουσία της με την στήριξη του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή